Deficitul bugetar, greu de tăiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB în acest an (limita stabilită cu finanţatorii externi) reprezintă o misiune grea pentru autorităţi şi un obiectiv mult mai greu de atins decât cel stabilit pentru anul precedent, a declarat Florian Libocor, economist-şef al BRD.

Deficitul bugetar de anul trecut a fost de 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB. „Cred că va fi mai greu anul acesta din punct de vedere al echilibrului bugetar. În 2010, deficitul bugetar s-a redus cu un punct procentual, în acest an trebuie să reducem cu două puncte procentuale, ceea ce va fi mult mai dificil", a explicat economistul.

 El a punctat că echilibrul bugetar trebuie realizat prin îmbunătăţirea colectării veniturilor la buget şi reducerea evaziunii fiscale în condiţiile în care există un nivel sub care cheltuielile nu mai pot scădea. „Din punctul de vedere al colectării veniturilor la buget, în România se pot face minuni.

Trebuie îmbunătăţită colectarea, pentru că există o zonă nefiscalizată în România care ar aduce la buget sume însemnate", a explicat Libocor. El a mai spus că Guvernul trebuie să rămână restrictiv pe cheltuieli până când veniturile vor ajunge la un nivel de 35% din PIB, de la 33% din PIB la finele anului trecut. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite