Deficitul de cont curent îşi continuă ascensiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ascensiunea deficitului de cont curent al balanţei de plăţi pare că nu poate fi oprită, acest indicator înregistrând, după primele şase luni ale anului, un nivel de 4,17 miliarde de euro, în

Ascensiunea deficitului de cont curent al balanţei de plăţi pare că nu poate fi oprită, acest indicator înregistrând, după primele şase luni ale anului, un nivel de 4,17 miliarde de euro, în creştere cu 40,1% comparativ cu soldul negativ raportat în primul semestru din 2005.
Principalul factor de dezechilibru a rămas balanţa comercială, schimburile de bunuri determinând un deficit de 4,38 miliarde de euro, în creştere cu 42,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Doar serviciile şi transferurile curente contrabalansează destul de timid deficitul comerţului cu bunuri. Astfel, soldul pozitiv al serviciilor a ajuns la 91 milioane de euro, deşi în zona transporturilor se păstrează pe minus (de 127 milioane de euro la 31 iunie a.c.) , iar pe segmentul de turism s-a consemnat doar un plus de 10 milioane de euro. Contul curent înregistrează deficite în creştere şi la capitolul venituri, unde sunt incluse ca ieşiri, din urmă cu doi ani, şi profiturile reinvestite de nerezidenţi. Soldul negativ a urcat în perioada analizată cu 11,2%, până la 1,43 miliarde euro. Transferurile curente se păstrează însă sub nivelul de anul trecut, cu toate că intrările, de 1,91 miliarde de euro, au depăşit cu 5% remiterile din primul semestru 2005. Deficitul de cont curent a fost acoperit în proporţie de doar 77,8% prin investiţii străine directe, perspectiva de viitor fiind însă bună dacă avem în vedere banii aşteptaţi după privatizarea BCR. Autorităţile române estimează pentru 2006 un nivel al deficitului de cont curent de aproximativ 9% din PIB, pe când previziunile Fondul Monetar Internaţional indică o creştere a deficitului de cont curent până la 9% din PIB.

Stabilitatea macro, în pericol
Deteriorarea deficitului de cont curent poate pune probleme stabilităţii macroeconomice din România, mai ales în ceea ce priveşte evoluţia monedei naţionale, au apreciat analiştii intervievaţi de NewsIn. "Soluţia la problema deficitului de cont curent rezidă, într-o bună măsură, în deprecierea monedei naţionale, deoarece exportăm prea puţin şi nu suntem suficient de isteţi pentru a concura cu produse autohtone bunurile importate", a declarat analistul economic Matei Păun. Laurian Lungu, economist la Grupul de Economie Aplicată (GEA), atrage atenţia că există un pericol real ca pe termen mediu moneda naţională să se deprecieze. El a opinat că este de aşteptat ca Banca Naţională să lase moneda naţională să se deprecieze până la un nivel de 3,7 lei, 3,8 lei pentru un euro, chiar dacă această situaţie va pune probleme în procesul de dezinflaţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite