Deficitul de cont curent va ajunge la 6,5% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Cifra depaseste atat tinta stabilita cu FMI, cat si limita considerata rezonabila pentru acest indicator * Credibilitatea politicilor economice in ochii investitorilor straini - pusa la grea incercare

Din estimarile noastre, deficitul contului curent va ajunge, pana la sfarsitul anului, la circa 6,5 la suta din PIB, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, dezvaluind astfel adevarata fata a ingrijorarilor de pana acum ale oficialilor bancii centrale. Aceasta situatie creeaza Romaniei, fapt recunoscut de Isarescu, o reala problema de credibilitate in ochii investitorilor straini, dat fiind ca deficitul contului curent sare atat peste tinta de 4,8 la suta din PIB convenita cu FMI, cat si dincolo de limita considerata rezonabila pentru un astfel de indicator (maximum 6 la suta din PIB). Cauza principala a dezechilibrului extern este cresterea din ce in ce mai accentuata a deficitului balantei comerciale, mai exact accelerarea importurilor pe fondul unui ritm tot mai anemic al exporturilor. "Datele pe care le avem arata ca temerile noastre nu au fost exagerate. Numai in octombrie, deficitul balantei comerciale s-a majorat cu circa 600 milioane euro, respectiv 800 milioane dolari. Calculat in preturi CIF (adica incluzand si cheltuielile de transport), deficitul balantei comerciale ajunge in octombrie la aproximativ un miliard de dolari", a explicat Isarescu. Datele oficiale arata ca ponderea cea mai mare la import o detin marfurile agricole (graul si produsele procesate), gazele naturale si in ultimul rand bunurile de folosinta indelungata. Oficialul bancii centrale a dat asigurari ca guvernul va adopta un plan de masuri pentru corectarea dezechilibrului extern, masuri ce ar urma sa duca la o scadere a deficitului extern cu unu la suta din PIB. "Daca masurile discutate cu Guvernul vor fi introduse si se va mentine aplicarea lor cu perseverenta, mai ales in privinta restructurarii sectorului energetic, cred ca anul viitor deficitul contului curent nu va depasi 6 la suta. Cred ca nu se poate face o corectie mai buna intr-un an electoral", a adaugat oficialul BNR, admitand totodata ca anul viitor se asteapta la o crestere a consumului administratiei publice "legata de campania electorala". Explicatiile si cifrele furnizate de guvernatorul Isarescu au aratat ca banca centrala nu poate face mare lucru pentru atenuarea dezechilibrului extern, singurul segment pe care poate actiona fiind cel al creditelor de consum, prin a caror temperare sa mai ia putin din avantul importurilor de produse de folosinta indelungata. Isarescu a precizat ca prin folosirea parghiilor monetare, impactul va fi de 0,1-0,2 la suta din PIB. Restul e treaba guvernului.
Economia s-a supraincalzit
Profesorul de economie Daniel Daianu impartaseste ingrijorarile guvernatorului Isarescu, dar este mai putin optimist in privinta evolutiei externe in 2004. "Un deficit extern de 6,5 la suta din PIB arata ca am depasit substantial un prag de normalitate si ca economia Romaniei s-a supraincalzit, ca avem o cerere interna care nu este acoperita de o oferta autohtona competitiva si, in plus, ca nu reusim inca sa ne luam serios de piept cu ineficienta din sistem", spune Daianu. In opinia sa, chiar daca cheltuielile bugetare sunt tinute sub control printr-un deficit strans, acesta nu este suficient de graitor deoarece avem deficite cvasifiscale mari.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite