Deficitul comercial a sărit pragulde 10 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul comercial al României a crescut cu 2,9 miliarde euro anul trecut. Adâncirea decalajului dintre exporturi şi importuri este pusă mai ales pe seama creşterii preţurilor la utilităţi.

Deficitul comercial al României a crescut cu 2,9 miliarde euro anul trecut. Adâncirea decalajului dintre exporturi şi importuri este pusă mai ales pe seama creşterii preţurilor la utilităţi.
Datele statistice oficiale indică o creştere a deficitului comercial al României de la 7,34 miliarde euro în 2004 la 10,31 miliarde euro în 2005. Una din cauze este ritmul lent de creştere a exporturilor. Astfel, dacă în 2004 companiile autohtone au vândut mărfuri care au dus la un avans al exporturilor cu 21,3%, în anul următor creşterea a fost de doar 17,5%. În schimb, importurile au bătut pasul pe loc, în jurul procentului de 24% (+23,9% în 2005).
Textilele româneşti, concurate de chinezării
Îmbrăcămintea şi textilele româneşti au pierdut anul trecut 0,1% din valoarea mărfurilor exportate. Maria Grapini, preşedinta Federaţiei Patronale din Industria Uşoară (FEPAIUS), ne-a declarat că o parte din piaţa europeană a textilelor a fost cucerită de către textilele chinezeşti, în urma liberalizării pieţei, acesta fiind unul din motivele scăderii exporturilor. China a avut liber la exporturi, reuşind astfel să înlocuiască şi mărfurile româneşti. O altă cauză invocată de textilişti a fost creşterea preţurilor la utilităţi în repetate rânduri - ceea ce, spune Maria Grapini, "a pus lacăt pe porţile mai multor unităţi". Nu în ultimul rând, aprecierea monedei naţionale în prima parte a anului trecut i-a speriat pe producători să mai încheie contracte în a doua jumătate a anului, efectul fiind pierderea unor comenzi.
Mineralele din ţară, vândute bine afară
România a înregistrat o creştere de 81% a exporturilor de produse minerale în 2005. Un avans record, spun specialiştii, având în vedere că este cea mai mare majorare din primele şase secţiuni de mărfuri. Companiile autohtone au vândut peste hotare mărfuri brute - ţiţei, produse petroliere, minereuri, cărbuni, ciment şi sare - în valoare de 2,46 miliarde euro. Mult mai mare este valoarea importurilor de produse minerale (peste 5 miliarde euro), mai ales produse cu valoare adăugată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite