Deficitul comercial a sărit pragul de 20% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsele manufacturate adâncesc decalajul dintre exporturi şi importuri Balanţa comerţului exterior şi-a accentuat dezechilibrul, în primele patru luni din acest an, deficitul cumulat

Produsele manufacturate adâncesc decalajul dintre exporturi şi importuri

Balanţa comerţului exterior şi-a accentuat dezechilibrul, în primele patru luni din acest an, deficitul cumulat ajungând la aproape şapte miliarde de euro.

În perioada ianuarie-aprilie 2008, importurile României au însumat 17,6 miliarde de euro, în timp ce exporturile au totalizat doar 10,7 miliarde de euro, rezultând astfel un deficit comercial de 6,9 miliarde de euro. Această sumă reprezintă mai mult de 20% din produsul intern brut (PIB) realizat în primul trimestru din 2008; în acelaşi interval din anul trecut, deficitul reprezenta 19,8% din PIB-ul perioadei.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), care a raportat, ieri, datele comerţului exterior al României, în luna aprilie deficitul comercial a depăşit din nou pragul de două miliarde de euro - după ce, în ianuarie, fusese de numai 1,4 miliarde de euro.

Singura veste bună ar fi aceea că dinamica exporturilor a depăşit-o pe cea a importurilor, aprilie fiind a patra lună consecutivă când înregistrăm acest fenomen. Per ansamblu, în primele patru luni din 2008, importurile au crescut cu 15,8%, iar exporturile - cu 16,7% , faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut.

Faţă de configuraţia pe categorii de produse din luna ianuarie a importurilor şi exporturilor României, în aprilie se remarcă unele schimbări interesante. În primul rând, ponderea alimentelor şi băuturilor în importuri a crescut de la 5,7% la 6,1%; de asemenea, ponderea în importuri deţinută de produsele manufacturate s-a majorat de la 29,9% la 30,4%.

Scade ponderea UE în totalul importurilor

Pe de altă parte, în exporturi a scăzut uşor ponderea combustibililor (de la 10,6% la 10,3%) şi a crescut cea a materiilor prime - de la 5,4% la 5,8%.

În perioada ianuarie-aprilie 2008, ponderea comerţului intracomunitar (relaţiile cu statele membre ale Uniunii Europene) a fost de 70% în total, atât la importuri, cât şi la exporturi. În aceeaşi perioadă din anul trecut, potrivit INS, ponderea UE era de 70,6% din totalul exporturilor şi de 72,4% din importuri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite