Deficitul comercial din august s-a dublat faţă de ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diferenţa dintre volumul importurilor şi totalul exporturilor deficitul comercial - a ajuns, în august, la nivelul-record de 1,394 miliarde euro. În ianuarie, statisticile arătau un deficit de

Diferenţa dintre volumul importurilor şi totalul exporturilor deficitul comercial - a ajuns, în august, la nivelul-record de 1,394 miliarde euro. În ianuarie, statisticile arătau un deficit de 637,7 milioane euro în preţuri FOB/CIF.
Cumulat, pe primele opt luni din 2006, deficitul comercial a fost de 8,43 miliarde euro în creştere cu 45% faţă de aceeaşi perioadă din 2005. Anul trecut, în perioada ianuarie-august, se înregistra un deficit de 5,82 miliarde euro.
Importurile cresc cu 10% mai mult decât exporturile
Datele communicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în primele opt luni, exporturile au însumat 16,8 miliarde euro, în creştere cu 17,3% faţă de perioada ianuarie-august 2005. În acelaşi timp, importurile au totalizat 25,32 miliarde euro, valoare mai mare cu 25,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Dezechilibrul în comerţul exterior a continuat să se accentueze, întrucât, la sfârşitul lunii iulie, avansul faţă de primele şapte luni ale anului trecut era de 41%, iar după prima jumătate a anului ritmul de creştere a deficitului era de 37,8%.
Un nou record istoric a fost atins în luna august, când creşterea importurilor a fost de trei ori mai mare decât a exporturilor. În ultima lună din această vară, exporturile au însumat două miliarde euro, fiind mai mari cu 7,4% faţă de a opta lună a anului 2005. Iar importurile au totalizat 3,346 miliarde euro, înregistrând un avans de 24% faţă de luna august 2005.
Maşinăriile industriale, campioanele comerţului exterior
Atât la importuri, cât şi în cazul exporturilor, grupa de mărfuri în care se înscriu maşinile industriale şi dispozitivele mecanice deţine supremaţia în topul comerţului exterior. În august, cea mai dinamică grupă de produse exportate a fost, la fel ca în prima parte a anului, cea de mijloace şi materiale de transport rutier, în creştere cu 65%, la 1,62 miliarde de euro. Urmează, în ordine, grupele cuprinzând maşinile şi dispozitivele mecanice, aparatele şi echipamentele electrice, aparatele de înregistrat şi reprodus sunetul şi imaginile.
La importuri, au fost consemnate majorări semnificative pentru mai multe grupe de produse, printre care: maşini şi dispozitive mecanice; maşini, aparate şi echipamente electrice; aparate de înregistrat şi reprodus sunetul şi imaginile (avans de 31,2%, la 5,966 miliarde de euro), produse minerale (creştere de 29,1%, la

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite