Deficitul comercial al Japoniei se dovedeşte a fi bun pentru acţiunile japoneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul comercial al Japoniei a avut o creştere bruscă atingând un maxim record în ianuarie, subliniind perspectivele îngrijorătoare pentru cea de-a treia cea mai mare economie a lumii.

Cu toate acestea însă, strategiştii pe piaţa de acţiuni consideră că datele unei economii slăbite vor determina Banca Japoniei să îşi extindă programul de cumpărare de active, oferind în felul acesta o mai mare putere acţiunilor subevaluate ale ţării.

„Acest deficit comercial este un lucru foarte bun, pentru că oferă multe scuze şi motive pentru Banca Japoniei şi Ministerul de Finanţe să vină cu noi politici şi cu noi programe economice", a declarat Glen Wood, director de vânzări la firma de cercetare pe piaţa de capital, JI Asia, pentru postul de televiziune CNBC.

Luni, Japonia a raportat un deficit comercial mult mai mare decât era prevăzut, de 1.475 de miliarde de yeni, echivalentul a 18,59 de miliarde de dolari, cu mai mult de 50% peste precedentul record de deficit în valoare de 967,9 miliarde de yeni, înregistrat în ianuarie 2009 în timpul crizei financiare globale.

Analiştii consideră că acesta este în mod clar un apel pentru ca Banca Japoniei să intervină. Aceasta şi-a extins în mod neaşteptat programul de cumpărare de active până la 10.000 de miliarde de yeni săptămâna trecută ca parte a efortului de a slăbi yenul şi a combate deflaţia. De la anunţul făcut de Banca Japoniei, yenul a scăzut cu mai mult de 2,5 procente în raport cu dolarul şi continuă să se menţină de mai multe luni sub alte valute principale ale lumii.

„Un yen mai slab favorizează exporturile şi investiţiile în Japonia şi cred că vom asista la o întoarcere a capitalului în Japonia", a adăugat Glen Wood.

Analiştii pe pieţele de capital se aşteaptă la noi intervenţii de cumpărare de active de către Banca Japoniei, ce va împinge în jos cursul yen-dolar în săptămânile care urmează, aducând beneficii acţiunilor exportatorilor din Japonia ce au fost grav afectate de aprecierea yenului.

„La sfârşitul zilei, dacă deprecierea yenul va fi bine controlată, cred că cea mai mare parte din piaţa japoneză va avea un avânt puternic", a declarat Clay Carter, şeful departamentului de capitaluri globale la Perennial Investement Parteners.

John Vail, şef de strategie globală la Nikko Asset Management a adăugat: „Suntem încărcați cu acţiunil japoneze pentru următoarele 3-6 luni, prețurile sunt extrem de scăzute. Lucrurile arată chiar bine în Japonia în momentul acesta, mai ales că yenul se depreciază".

În timp ce exportatorii sunt principalii beneficiari de pe urma deprecierii yenului, Glen Wood a precizat şi că acţiunile ciclice ale companiilor din sectorul maritim şi siderurgic sunt atractive pentru investitori ca urmare a persepctivei pozitive asupra economiei Americii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite