Deficitele mascate, sub lupa Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele date privind pierderile bugetare neaşteptate ale tot mai multor state UE au pus pe jar Executivul de la Bruxelles. Comisia Europeană (CE) a dezbătut, ieri, înăsprirea reglementărilor privind menţinerea deficitelor fiscale în limita de 3%, pentru a evita repetarea situaţiei Greciei.

Dezechilibrul fiscal major înregistrat de Grecia în 2009, de 12,7% din Produsul Intern Brut (PIB), şi ultimele informaţii cu privire la mistificarea datelor reale privind pierderile bugetare ale Bulgariei au pus în corzi Executivul european.

Acesta s-a reunit, ieri, pentru a analiza înăsprirea reglementărilor de menţinere a deficitelor fiscale în limita de 3% din PIB (unul dintre criteriile Maastricht de aderare la zona euro) în statele UE.

Comisia a discutat şi despre modalităţile de îmbunătăţire a supravegherii economice în ţările din blocul comunitar, pentru depistarea în fază incipientă a acestor dezechilibre şi pentru prevenirea lor. O temă delicată a dezbaterilor a constituit-o acordarea de puteri sporite Executivului european, pentru analiza politicilor economice ale guvernelor statelor membre.

Potrivit unor surse oficiale, citate de Reuters, printre opţiunile analizate de CE se numără şi posibilitatea ca statele care încalcă repetat regulile privind deficitul să nu mai primească o parte din fondurile comunitare de coeziune la care au dreptul. Până acum, Comisia a declanşat procedura de deficit excesiv împotriva mai multor state, însă nu a aplicat amenzi.

ÎMPRUMUTURI-RECORD

O altă posibilitate de prevenire a unui dezechilibru similar celui înregistrat de Grecia ar fi analiza gradului de îndatorare al unei ţări, raportat la PIB, în momentul deciziei de declanşare a procedurii de deficit excesiv. Grecia, de pildă, are un grad de îndatorare de peste 120% din PIB.

Împrumutul recent de 30 de miliarde de euro - excluzând contribuţia FMI în valoare de 15 miliarde de euro - convenit de miniştrii de Finanţe din zona euro (Eurogrup) pentru ajutorarea acestui stat s-ar putea dovedi insuficient. Ieri, presa străină relata că şefii Finanţelor din zona euro nu exclud posibilitatea ca Grecia să aibă nevoie de împrumuturi totale de 90 de miliarde de euro.

Măsurile vizate de Comisie vor fi discutate de Eurogrup în timpul reuniunii de la Madrid de vineri şi sâmbătă. CE va înainta o propunere finală până la mijlocul lunii mai. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite