Deficitele împing România pe panta retrogradărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de evaluare financiară Fitch a schimbat perspectiva calificativului de la "stabil" la "negativ", Banca Mondială nu crede că vom reduce deficitul de cont curent, iar investitorii străini

Agenţia de evaluare financiară Fitch a schimbat perspectiva calificativului de la "stabil" la "negativ", Banca Mondială nu crede că vom reduce deficitul de cont curent, iar investitorii străini sunt tot mai pesimişti

Statul este presat din ce în ce mai mult să majoreze cheltuielile, în condiţiile în care veniturile au puţine şanse să crească în perioada imediat următoare. Acest fenomen induce o adâncire continuă a deficitului de cont curent - decalajul dintre cheltuieli şi venituri, ceea ce i-a determinat pe experţii instituţiilor financiare internaţionale să-şi revizuiască prognozele privind România.

Atât agenţia de evaluare Fitch, cât şi Banca Mondială au arătat ieri că adâncirea deficitelor va avea influenţe nefaste în economia românească.

Pe de-o parte, Fitch a anunţat că perspectiva calificativului de ţară este revizuită de la "stabil" la "negativ", unul dintre principalii factori care au stat la baza deciziei fiind creşterea deficitului de cont curent. De cealaltă parte, Banca Mondială a dat publicităţii Raportul economic periodic "UE 8+2", în care subliniază că un nivel înalt al deficitului de cont curent este cu atât mai îngrijorător, pentru România, cu cât gradul de îndatorare în monedă străină este mai ridicat. Iar perspectivele privind ajustarea deficitului de cont curent în România, în viitorul apropiat, "sunt destul de reduse".

Deficitul reprezintă "una dintre cele mai importante vulnerabilităţi faţă de condiţiile internaţionale în curs de deteriorare", se arată în raportul Băncii Mondiale.

Risc de scădere a intrărilor de bani

"Deficitele externe, uşor de finanţat în momente de lichiditate abundentă şi de disponibilitate a investitorilor către asumare de riscuri, ar putea fi mai greu de finanţat după criza globală din domeniul creditelor. Perspectiva negativă reflectă creşterea riscurilor privind o încetinire abruptă a afluxurilor de capital, precum şi ajustările macroeconomice costisitoare", a declarat Edward Parker, şeful diviziei care cuprinde statele emergente din cadrul Fitch.

"Deficitele au urcat până la niveluri care par disproporţionat de ridicate, potrivit standardelor globale şi istorice", a explicat reprezentantul Fitch motivele revizuirii calificativului pentru România. Revizuirea se referă la datoriile pe termen lung în valută şi monedă naţională ale României. În acelaşi timp, agenţia a menţinut calificativul "F3" pentru datoriile în valută pe termen scurt, precum şi plafonul de ţară la "A minus>> .

Alături de perspectiva ratingului României, au fost revizuite - în coborâre, la "negativ" - şi cele ale Bulgariei, Estoniei şi Lituaniei. Estimările Fitch privind deficitul de cont curent din România din 2007 sunt de 14%, pentru Bulgaria de 19,5%, Letonia 25%, Estonia 16% şi Lituania 13,7%.

Accelerarea creditării, încă un punct slab

Pe lângă valorile ridicate ale deficitelor de cont curent, cerinţele privind finanţarea externă şi creşterea rapidă a creditării reprezintă alte puncte slabe subliniate de Fitch. În plus, în ultimele 12 luni, dezechilibrele macroeconomice s-au adâncit şi, în unele cazuri, rămân pe o pantă negativă. Alături de aceste evoluţii, criza de pe pieţele financiare internaţionale reprezintă un "şoc negativ".

Analiştii mai notează că inflaţia s-a accentuat, încetinirea creşterii economice din zona euro va afecta în mod negativ exporturile, iar întârzierile înregistrate în adoptarea euro exacerbează riscurile financiare. Deficitele de cont curent reflectă, în principal, afluxurile de capital în sectorul privat, inclusiv investiţii străine directe, însă relaxarea politicii fiscale în România este îngrijorătoare, au mai comunicat specialiştii Fitch.

Depindem tot mai mult de împrumuturi!

Banca Mondială este a doua instituţie financiară care a semnalat, tot ieri, derapajele din economia românească. În primul rând, perspectivele privind ajustarea deficitului de cont curent "sunt destul de reduse", se arată în raportul Băncii Mondiale.

În timp ce acoperirea deficitului de cont curent prin investiţii străine directe variază în regiune de la o acoperire completă sau substanţială - în Bulgaria, Cehia, Polonia şi Slovacia - până la o mai mare dependenţă de investiţii de portofoliu - în Ungaria, în România avem "o dependenţă din ce în ce mai mare faţă de împrumuturi".

Analiştii Băncii Mondiale notează că dezechilibrele externe au început să se reducă în statele baltice şi Bulgaria, dar s-au adâncit în România şi Polonia.

Finanţele ripostează

Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a reacţionat la scăderea perspectivei de rating a României de către Fitch, de la stabilă la negativă, spunând că ţara noastră poate susţine nivelul ridicat al deficitului extern, în principal prin intrările masive de capital din sectorul privat. În afara investiţiilor străine directe, MEF mai menţionează, ca factori de sprijin pentru economia României, nivelul scăzut al datoriei guvernamentale şi ponderea mare a participaţiei nerezidenţilor în sectorul bancar.

Problemele României în viziunea specialiştilor

Valorile ridicate ale deficitului de cont curent
Creşterea rapidă a creditării
Adâncirea dezechilibrelor macroeconomice
Vulnerabilitate la criza de pe pieţele financiare internaţionale
Accentuarea inflaţiei
Relaxarea politicilor fiscale
Dependenţa faţă de împrumuturi
Majorarea dezechilibrelor externe

Perspective tot mai pesimiste pentru străini

Numai 40% din societăţile străine se aşteaptă, pentru perioada ianuarie-martie, la îmbunătăţirea situaţiei lor financiare, procent în scădere faţă de nivelul de 55% din ultimul trimestru al anului trecut, potrivit unui sondaj realizat de compania de consultanţă financiară KPMG. Perspectiva pesimistă este valabilă şi în ceea ce priveşte eventualitatea creşterii veniturilor.

Aproximativ 40% din cele 100 de companii intervievate (faţă de 65% în trimestrul patru din 2007) au prognozat creşterea veniturilor în primele trei luni din acest an. Investiţiile sunt făcute cu prudenţă, la un an de la integrarea României în Uniunea Europeană, conform firmei de consultanţă, procentul celor care estimează o tendinţă de îmbunătăţire fiind constant, de circa 45%, comparativ cu prognozele făcute pentru perioada octombrie-decembrie din anul trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite