Deficitele României, sancţionate de Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitele macroeconomice ale României nu doar că pun în pericol calendarul de adoptare a euro, dar ar putea atrage anumite sancţiuni şi din partea Comisiei Europene. La doar o zi după ce

Deficitele macroeconomice ale României nu doar că pun în pericol calendarul de adoptare a euro, dar ar putea atrage anumite sancţiuni şi din partea Comisiei Europene. La doar o zi după ce premierul Tăriceanu a afirmat că nu acceptă lecţii pe această temă de la CE, comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, a avertizat că instituţia va iniţia împotriva ţării noastre o serie de măsuri.

"Suntem îngrijoraţi de cifrele furnizate de autorităţile române (…). Dacă priviţi la evoluţia bugetului general consolidat începând din 2007, cifrele au rămas foarte aproape de 3% din PIB. Dacă cifrele nu sunt îmbunătăţite şi dacă aceste cifre mari se confirmă sau sunt chiar depăşite, atunci suntem obligaţi să deschidem şi să adoptăm iniţiative conform Pactului de Stabilitate şi Creştere", a declarat, ieri, Almunia, fără să precizeze însă concret la ce măsuri se referă.

El a spus că i-a recomandat zilele trecute ministrului economiei şi finanţelor să îmbunătăţească aceste cifre, iar că răspunsul a fost unul pozitiv.

Calendarul de adoptare a euro, pus în pericol!

Întrebat despre posibilitatea ca UE să aplice României sancţiuni privind depăşirea plafonului de deficit bugetar de 3% din PIB, prevăzut în Tratatul de la Maastricht, Nicolae Idu, şeful reprezentanţei CE la Bucureşti, a precizat că nu poate fi vorba despre penalizări concrete, având în vedere că România nu este încă membru al zonei euro.

Acesta a confirmat însă că deficitele macroeconomice pun în pericol calendarul României de adoptare a euro. "Se impune corecţia mai multor indicatori economici - reducerea cheltuielilor publice şi a deficitelor macroeconomice. Dacă nu se întâmplă acest lucru, posibilitatea aderării României la uniunea monetară devine discutabilă", a declarat Idu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite