Deficit comercial record: 15 miliarde de euro!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Importurile au crescut, în primele nouă luni, de aproape şase ori mai mult decât exporturile Decalajul dintre importurile şi exporturile româneşti - deficitul comercial - s-a adâncit

Importurile au crescut, în primele nouă luni, de aproape şase ori mai mult decât exporturile

Decalajul dintre importurile şi exporturile româneşti - deficitul comercial - s-a adâncit până la valoarea-record de 15 miliarde de euro, reprezentând 15% din Produsul Intern Brut (PIB).

În primele nouă luni din anul 2007, importurile - exprimate în lei - au crescut cu 18,2%, în timp ce exporturile au fost mai mari cu doar 3,9% faţă de acelaşi interval din anul trecut.

Totalul importurilor, în perioada ianuarie-septembrie 2007, a fost de 36,4 miliarde de euro, iar a exporturilor - de 21,4 miliarde de euro, potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Evoluţia la nouă luni arată o creştere exponenţială a importurilor (+18,2%) şi o dinamică mai mult decât timidă a exporturilor (mai puţin de 4%).

Per ansamblu, creşterea deficitului comercial în perioada analizată a cunoscut o creştere de peste 5,5 miliarde de euro. Încercând să explice această situaţie, statisticienii invocă "trendul descendent al exporturilor petroliere", ca şi al "operaţiunilor de prelucrare activă (lohn), în special pentru produsele textile". Analiştii financiari şi reprezentanţii industriilor exportatoare sunt însă de altă părere.

Praz şi păstrăvi pe lista produselor importate

Pe lângă fructele tropicale sau diverse mărfuri care nu se produc în România, pe lista produselor aduse din import şi-au făcut apariţia, de mai multă vreme, articole de tradiţie în România.

Sunt consemnate, astfel, prazul, mierea, merele şi chiar păstrăvii. Multe dintre acestea au reuşit să pătrundă pe piaţa românească prin preţurile joase, dar şi din cauza neglijenţei autorităţilor, care puteau să nu permită accesul în România a articolelor la preţuri sub cele internaţionale de referinţă.

Guvernul şi BNR "nu au trecut clasa"

Ca soluţie de supravieţuire în asemenea condiţii de concurenţă, producătorii autohtoni recomandă testarea pieţelor din afara Uniunii Europene, în ţări unde standardele de calitate nu sunt atât de drastice ca pe piaţa comună."Prin politica monetară, Banca Naţională a României a sacrificat fără rost industriile exportatoare (cu scopul unic de a menţine inflaţia sub control), iar - prin politicile fiscale - guvernul a încurajat speculaţiile financiare, în detrimentul producţiei.

Normal ar fi ca speculaţiile să fie impozitate tot cu 16%, nu doar cu 1%, descurajându-se astfel grupurile care transferă profiturile în afara ţării. Aşa s-a ajuns la acest decalaj între importuri şi exporturi", ne-a declarat Mihai Păsculescu, prim-vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România - UGIR-1903.
El apreciază, pe baza acestor argumente, că nici guvernul, nici BNR, "nu a trecut clasa" ca gestionari ai evoluţiilor macroeconomice.

Redresare timidă, în septembrie

În luna septembrie 2007, conform estimărilor preliminare ale INS, exporturile au însumat 2,4 miliarde de euro, iar importurile au însumat 4,1 miliarde de euro. Faţă de luna august, exporturile au crescut în septembrie cu 15,2%, iar importurile au crescut cu 7,4 procente, înregistrându-se, astfel, un fel de inversare a trendului general. Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, exporturile au crescut cu 4,7%, iar importurile s-au majorat cu 15,4%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite