Declinul operaţiunilor din Kazahstan determină pierderi grupului Petrom în trimestrul trei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul Petrom a terminat pe minus trimestrul al treilea al acestui an, cu pierderi de 116 milioane de lei, faţă de profitul net de 632 de milioane de lei din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor raportate de companie în această dimineaţă.

"Profitul nostru a fost influenţat negativ în trimestrul al treilea de deprecierea activelor din Kazahstan şi de pierderi valutare aferente împrumuturilor în dolari acordate de Petrom filialelor din Kazahstan", a declarat directorul general executiv al OMV Petrom Mariana Gheorghe, în raportul trimestrial al grupului.

EBIT-ul grupului, de 336 de milioane de lei, a scăzut cu 62% faţă de trimestrul trei din 2009, din cauza deprecierii activelor din Kazahstan, ca urmare a evaluării tehnice recente a zăcămintelor şi ca efect al reintroducerii taxei vamale de export la ţiţei, cât şi din cauza amortizării mai mari, determinate de investiţiile semnificative ale grupului Petrom în ultimele 12 luni.

"Rezultatul financiar net, de -455 de milioane de lei, a fost mult sub nivelul din trimestru trei din 2009, ca urmare a aprecierii considerabile a leului faţă de dolar şi a costurilor mai mari cu dobânzile", se mai arată în raport.

Pentru primele nouă luni ale anului, profitul net a fost de 1,4 miliarde de lei, în creştere cu 46% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2009.

În primele nouă luni, grupul a realizat investiţii de 2,976 miliarde de lei (711,3 milioane de euro), în creştere cu 9% faţă de perioada similară a anului trecut, când acestea au cumulat 2,74 miliarde de lei.

Investiţiile efectuate în intervalul iulie-septembrie, de 990 de milioane de lei, au fost cu 50% mai mari decât cele din trimestrul al treilea al anului trecut, de 662 de milioane de lei.

"În ultimele luni, în conformitate cu direcţiile noastre strategice, am făcut progrese vizibile în cadrul proiectului centralei electrice de la Brazi şi am stabilit parteneriate cu firme cu reputaţie internaţională, în vederea maximizării producţiei în zăcămintele mature selectate, creşterea cumulativă estimată a producţiei din aceste zăcăminte în următorii cinci ani fiind de 50%", a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom, citată în raportul trimestrial.

"În ultima parte a anului 2010 ne vom intensifica eforturile investiţionale, cu accent în special pe forajul sondelor de dezvoltare şi productie şi pe reparaţii capitale la sonde în E&P (Explorare şi Producţie - n.r.) pentru a reduce declinul natural al producţiei, concentrându-ne totodată pe managementul strict al costurilor şi pe disciplina financiară pentru a asigura rezultate bune în pofida deteriorării condiţiilor de piaţă", a mai spus Gheorghe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite