Deciziile liderilor UE dau un imbold leului şi bursei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deciziile loderilor Uniunii Europene (UE) de a înlesni condiţiile finanţării de criză pentru Spania şi Italia au transmis un semnal pozitiv pieţelor, inclusiv celei din România. Leul s-a apreciat în raport cu euro la începutul şedinţei, iar bursa a deschis pe creştere.  

Cotaţiile monedei naţionale au coborât uşor sub 4,44 lei/euro la începutul sesiunii. La deschidere, cursul se situa la 4,4450 - 4,4470, în scădere uşoară faţă de nivelul de joi seară, când băncile cotau euro la 4,4480 - 4,4500 lei.

Primele schimburi au coborât cursul până la 4,4380 - 4,4400 lei/euro, în linie cu aprecierea valutelor din regiune, după ce liderii UE, reuniţi la Bruxelles, au convenit să înlesnească condiţiile în care Spania îşi va plăti datoriile şi, totodată, să relaxeze criteriile care vor sta la baza unui eventual acord pentru Italia, cancelarul german Angela Merkel cedând teren în faţa presiunilor pentru măsuri mai agresive.

Valutele din regiune consemnau aprecieri de până la 1%.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,4508 lei/euro, în creştere cu 0,67 bani faţă de miercuri.
Bursa de la Bucureşti consemna, de asemenea, un avans de 1,63% după prima jumătate de oră de tranzacţionare de vineri, pe o lichiditate în creştere, în linie cu bursele europene, după prima rundă a summitului UE.

Astfel, în jurul orei 10:30, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,89%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 1,21% peste închiderea de joi.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 1,54% peste şedinţa precedentă.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite