Deciziile CNVM incaiera din nou actionarii si autoritatile pietei de capital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intentia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de a restrictiona plasamentele fondurilor de investitii in actiuni necotate a generat reactii adverse atat in randurile actionarilor SIF,

Intentia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de a restrictiona plasamentele fondurilor de investitii in actiuni necotate a generat reactii adverse atat in randurile actionarilor SIF, cat si la nivelul fondurilor mutuale. Asociatia Nationala a Investitorilor la SIF (ANISIF) avertizeaza ca aceasta masura va avea drept efect "amputarea la jumatate a patrimoniului total al SIF-urilor". Actionariatul SIF-urilor reclama in mod special faptul ca, astfel, SIF-urile vor fi obligate sa-si diminueze cota de detinere la Banca Comerciala Romana. Este cunoscuta maniera in care, din buna intentie, comisarii CNVM reusesc in final sa bulverseze intreaga piata de capital. In aceeasi idee, presedintele fondului de investitii Certinvest, Eugen Voicu, ne-a declarat ca momentul adoptarii acestui regulament "putea fi amanat pana la 1 ianuarie 2007, avand in vedere dezvoltarea pietei si posibilitatile actuale de plasament". Un conflict similar pe aceasta tema izbucnise in cursul anului 2002, cand CNVM a incercat sa introduca norme de prudentialitate de aceeasi factura. Surse din randul actionariatului la SIF-uri afirma ca aceasta problema revine pe tapet de fiecare data cand se anunta noi termene in procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane.
Proiectul pregatit acum de CNVM vine dupa o alta
reglementare, la fel de nepopulara, care plafona investitiile in bilete la ordin pana la nivelul de 10% din totalul activelor fondurilor de investitii.
Privatizarea BCR incinge spiritele
Potrivit proiectului de regulament, SIF-urilor nu li se va mai permite sa detina plasamente in actiuni necotate (categorie din care face parte si pachetul BCR) decat intr-o proportie de maximum 20% din totalul activelor acestora. Reprezentantii ANISIF acuza CNVM de faptul ca "pune degetul pe SIF-uri, adica exact pe acele societati care ating dintr-un foc averea a noua milioane de actionari si le distrug jumatate din patrimoniu". In prezent, din totalul activelor SIF-urilor, 23-25% reprezinta detinerile la BCR, ANISIF estimand ca, prin cotarea Bancii Comerciale Romane la Bursa de Valori (operatiune data ca "sigura"), aceasta participatie va ajunge la 55-60%. In fine, reprezentantii ANISIF se intreaba cum ar putea fi vandute actiunile detinute de SIF-uri la BCR, in eventualitatea ca aceasta operatiune va deveni obligatorie, dat fiind ca BCR este o societate inchisa si necotata. In legatura cu situatia astfel creata, purtatorul de cuvant al CNVM, Ciprian Ene, ne-a declarat ca aceasta este "o forma intermediara a regulamentului, elaborata la propunerea directiei de specialitate din cardul Comisiei, proiectul urmand sa fie discutat intr-una dintre viitoarele sedinte ale CNVM".
Inserierea si numerotarea valorilor mobiliare impun costuri usturatoare
O alta initiativa a CNVM - Instructiunea nr. 7/2005 privind inserierea si numerotarea valorilor mobiliare - a creat profunde nemultumiri in randul brokerilor. Ei spun ca, pentru imbunatatirea softurilor ce vor fi necesare in aplicarea noii reglementari, vor fi inevitabile cheltuieli de 600.000 pana la 700.000 euro, iar viteza de derulare a tranzactiilor ar putea fi de 30 de ori mai mica. Potrivit instructiunii, Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare, agentii de compensare si depozitare, Bursa Electronica Rasdaq si Bursa de Valori Bucuresti, precum si societatile de registru, au obligatia sa-si adapteze in mod unitar programele informatice pentru inserierea si numerotarea valorilor mobiliare. Consolidarea registrelor, in vederea punerii in aplicare a operatiunii de inseriere si numerotare a titlurilor, va avea loc la 1 iunie, pana la ora 24. Conform instructiunii, operatiunile efectuate cu ocazia introducerii noilor caracteristici sunt scutite de plata comisioanelor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite