Decalajul dintre importuri şi exporturi a ajuns, în octombrie, la 11,2 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul comercial din primele 10 luni din 2006 l-a depăşit pe cel înregistrat în tot anul 2005

Valoarea importurilor realizate în primele 10 luni din 2006 a fost cu 11,2 miliarde de euro mai mare decât a exporturilor, depăşind totalul deficitului comercial înregistrat pe întreg parcursul anului 2005, care a fost de 10,3 miliarde de euro. În octombrie 2006, deficitul comercial (1,63 miliarde de euro) a fost de două ori mai mare decât cel din octombrie anul trecut (780 milioane de euro).
Încă din primele luni ale acestui an, decalajul dintre importuri şi exporturi a crescut vertiginos, ajungând, în aprilie, să depăşească pragul de un miliard de euro. În timp ce valoarea exporturilor a crescut lent, de la 1,7 miliarde de euro în ianuarie la 2,24 miliarde de euro în octombrie, creşterea importurilor a fost din ce în ce mai accelerată. Achiziţiile de mărfuri din afara ţării au depăşit pragul de 3 miliarde de euro încă din martie, apropiindu-se, în octombrie, de pragul de 4 miliarde de euro. Această evoluţie este evidenţiată şi în graficul alăturat.
Maşinile industriale se vând cel mai bine
Potrivit datelor comunicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică, atât la exporturi, cât şi la importuri, grupa de produse cu cea mai mare pondere este cea de dispozitive mecanice, maşini, aparate şi echipamente electrice. Acestora li se adaugă aparatele de înregistrat şi reprodus sunetul şi imaginile. Importurile de produse minerale s-au majorat în perioada ianuarie-octombrie cu 24,8%, iar cele de mijloace şi materiale de transport au crescut cu 33,6%. În primele 10 luni, exporturile au însumat 21,3 miliarde de euro, în creştere cu 16% faţă de perioada ianuarie-octombrie 2005. Importurile au totalizat 32,5 miliarde de euro, valoare mai mare cu 24,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Uniunea Europeană rămâne principalul partener comercial al României, cu o pondere de 67,8% din exporturi şi de 62,5% la importuri. Pe lângă acestea, la export mai au căutare articolele de îmbrăcăminte confecţionate din ţesături tricotate sau croşetate, materii textile (16,4%), produsele metalurgice (14,9%), produsele minerale (ţiţei, produse petroliere, minereuri, cărbuni, ciment, sare) - 10,9 la sută, urmate de mijloacele şi materialele de transport (9,4%), încălţăminte şi articole similare (5,5%). În intervalul ianuarie-octombrie 2006, comerţul exterior cu mărfuri s-a cifrat la 56 miliarde de euro, înregistrând o creştere cu 21,1% faţă de perioada corespunzătoare a anului 2005.
80% din importuri sunt destinate consumului
Un parametru important care arată calitatea importurilor este dat de destinaţia mărfurilor aduse aici din străinătate. În România, doar 20,8% din aceste mărfuri sunt destinate perfecţionării active, după cum reiese din statisticile INS. În proporţie de 77,9%, importurile sunt destinate consumului, adică sunt definitive.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite