De unde luăm bani la anul: de la FMI sau de la chinezi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România mai are bani doar pentru patru luni şi ar putea apela din nou la FMI. Banca HSBC ne recomandă China.

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, le-a dat ieri românilor o veste foarte proastă: statul mai are bani doar pentru patru luni de acum înainte şi are o nevoie stringentă de împrumuturi. Prin urmare, am putea fi nevoiţi să apelăm la banii puşi la dispoziţie de FMI în cadrul acordului de tip preventiv semnat la începutul acestui an, în valoare de cinci miliarde de euro.

Croitoru a arătat că una dintre cauze este faptul că băncile vor repatria fondurile către grupurile-mamă din care fac parte. „Băncile pot să repatrieze cel mai uşor fondurile care au fost investite în titluri de stat şi care ajung la scadenţă. Ceea ce bineînţeles poate să creeze în viitor o problemă din punctul de vedere al finanţării Guvernului", a spus Croitoru, citat de Agerpres.

Pieţele emergente arată mai bine

Consilierul guvernatorului BNR a mai afirmat că România a studiat piaţa din Statele Unite pentru a atrage până la două miliarde de dolari, dar în final a renunţat la această opţiune. „În acest caz, la nivel teoretic, eu nu exclud posibilitatea ca fonduri de la FMI şi UE din linia precauţionară să fie utilizate", a punctat Croitoru.

Pe de altă parte, Raluca Alexandru, director pentru Europa de Est al HSBC, cea mai mare bancă europeană, are şi alte soluţii de unde putem atrage bani. Ea a indicat sumele uriaşe care vin din alte zone ale planetei. „Există foarte multă avere pe glob din China, Brazilia şi Orientul Mijlociu care îşi caută surse de plasament. România are potenţialul de a atrage aceste resurse mult mai mare decât alte ţări", a punctat Alexandru, prezentă la Bucureşti la un seminar de profil.

Reprezentanta HSBC a mai spus că acest pas ar trebui făcut în primul rând de către firmele private. „Eu nu aştept nimic de la Guvern, aş încuraja antreprenorii să caute parteneriate în aceste zone", a susţinut ea.

Singurul pericol: dependenţa de UE

În opinia sa, România ar trebui să-şi reducă dependenţa de zona euro, aceasta fiind singura ameninţare legată de evoluţia economiei româneşti în 2012.

„În România, acum, îngrijorătoare în contextul de astăzi este expunerea mare pe care o are în economie capitalul bancar străin. Nu putem avea creşterea mare pe care o aveam în anii anteriori, atâta vreme cât statele de unde vin aceste bănci au probleme şi s-au redus toate perspectivele de creştere", a precizat reprezentanta HSBC.

„România ar trebui să se delimiteze un pic de criza din zona euro, acum relaţia este prea strânsă. Acesta este singurul pericol pe care îl are economia românească în 2012", a adăugat ea.

HSBC are o prognoză pesimistă privind evoluţia economiilor din zona euro anul viitor. „Dacă pentru Europa prognoza este de reintrare în recesiune, pentru statele emergente este de creştere, chiar dacă nu vor mai fi creşteri de 7-8%, ci de 4-5%", a mai spus reprezentanta HSBC.

Şi Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, a venit cu estimări pesimiste: probabilitatea ca nivelul creşterii economice să atingă anul viitor ţinta de 2% scade. „Vestea bună este că, pe primele trei trimestre ale acestui an, creşterea economică a fost mai mare decât cea prognozată. Vestea proastă este că, tocmai datorită acestei creşteri mai mari de anul acesta, probabilitatea ca prognoza pentru 2012 să coincidă cu realitatea scade", a afirmat el, citat de Mediafax. 

“Există foarte multă avere pe glob din China, Brazilia şi Orientul Mijlociu care îşi caută surse de plasament."
Raluca Alexandru
director pentru Europa de Est al HSBC

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite