De frică să nu-şi piardă jobul, angajaţii preferă să meargă bolnavi la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înăsprirea procedurii de acordare a concediilor medicale şi tendinţa firmelor de reduce numărul salariaţilor pentru a-şi scădea costurile determină angajaţii să meargă bolnavi la serviciu, se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă PayLogic.

Studiul, citat de cariereonline.ro, compară piaţa forţei de muncă în septembrie 2011 cu aceeaşi lună a anului trecut.

„Firmele private au reintrat în criză, chiar dacă anul trecut au dat semne de revenire", este concluzia studiului.

În perioada analizată, salariile din mediul privat au scăzut cu 7%. „Venitul mediu per angajat a scăzut simţitor faţă de anul trecut, făcând dovada că firmele sunt în situaţia în care trebuie să restructureze în continuare costurile cu salariile din cauza cererii scăzute", potrivit analizei.

Numărul de angajaţi a scăzut cu 5% (de la 11.950 la 11.350 pentru firmele cuprinse în studiu), iar fluctuaţia de personal a fost cu 22% mai mică.

În schimb, valoarea primelor a crescut cu 28%, la aproape 400 de lei pe lună.

Numărul orelor suplimentare a scăzut cu 38% ( de la 2,31 la 1,43 ore pe lună).

Totodată, numărul zilelor de concediu medical a scăzut cu 42% (de la 5,58 la 3,23 ore pe lună).

„Atenţia acordată de Guvern cu privire la procedura eliberării concediilor medicale şi schimbarea atitudinii angajaţilor faţă de locul de muncă a determinat reducerea drastică a concediilor medicale. Angajaţii preferă să meargă bolnavi la serviciu decât să rămână fără acesta", mai spun autorii studiului.

Studiul a fost realizat în septembrie 2011 în rândul a 93 de firme private, cu un număr total de 11.350 de angajaţi. Firmele participante la studiu activează în domeniile financiar, auto, producţie, medical şi comerţ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite