De ce toacă Brazilia un miliard de dolari pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca centrală a Braziliei cumpără sume-record în valută pentru a stopa aprecierea puternică a monedei naţionale. Brazilia, China şi Japonia au intervenit, în ultima săptămână, pentru a menţine cursurile monedelor naţionale la niveluri favorabile şi pentru a încuraja exporturile.

Banca centrală a Braziliei a cumpărat patru miliarde de dolari în primele patru zile ale săptămânii trecute, încercând să ţină pe loc moneda naţională, realul, care a atins nivelul maxim din ultimele nouă luni, potrivit datelor BGC Liquidez DTVM şi ale Tendencias Consultoria Integrada.

Astfel, media zilnică a achiziţiilor de valută înregistrată săptămâna trecută este depăşită numai de recordul din octombrie 2008, când banca centrală a Braziliei a cumpărat 4,6 miliarde de dolari în patru zile, informează Bloomberg.

Citiţi şi: Noua ordine economică mondială

„Intervenţia băncii centrale încetineşte ritmul aprecierii realului, însă nu rezolvă problema", a declarat Felipe Brandao, director pentru pieţe emergente la ICAP Brasil. Acesta a adăugat că există un aflux de capital străin în ţară, iar acest lucru cauzează avansul monedei.

Aflux de investiţii străine

Mai mult, recentul interes al investitorilor pentru statele emergente nu a ocolit Brazilia. Astfel, pe fondul creşterii economice de 9% înregistrată de Brazilia în primul trimestru al acestui an a atras tot mai multe investiţii străine directe. Doar în mai, valoarea acestora a ajuns la 3,5 miliarde de dolari. Listarea la bursă a companiei Petroleo Brasileiro, cel mai mare producător energetic din Brazilia, atrage şi ea sume importante.

Recent, compania a mărit valoarea emisiunii de acţiuni cu şase miliarde de dolari, aceasta ajungând astfel la 78 de mi­liarde de dola­ri, repre­zentând de de­parte cea mai ma­re ofertă publică iniţială din istorie, potrivit „FinancialTimes". În acest context, guvernatorul băncii centrale din Brazilia, Enrique Meirelles, a intervenit prin achiziţia masivă de valută, consi­de­rată de analişti cea mai îndrăzneaţă mişca­re din ultimele 11 luni.

Prin acest pas, oficialii vor să încurajeze exporturile statului, mai ales că datele recente arată o ma­jorare-record a de­ficitului de cont curent. Săptămâna trecută, re­alul s-a apreciat cu 0,1% în raport cu dolarul, cur­sul real/dolar ajungând la 1,7213. Astfel, în ultimele patru luni, moneda naţională a Braziliei a crescut cu 9,4%, iar avansul înregistrat de la sfârşitul anului 2008 a ajuns la 34%, reprezentând cea mai puternică apreciere din lume, potrivit datelor Bloomberg.

Alte state,aceleaşi probleme

Într-o mişcare similară, banca centrală a Japoniei a vândut săptămâna trecută masiv yeni, încercând să încetinească aprecierea monedei naţionale, care a atins recent cel mai înalt nivel în raport cu dolarul din ultimii 15 ani, ameninţând exporturile statului.

Însă cea mai mare dispută privind controlul băncii centrale asupra cursului monedei naţionale rămâne cea dintre SUA şi China. După ce Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei americane, a cerut autorităţilor chineze să „se mişte mai repede", declarând chiar că SUA caută modalităţi pentru a convinge Beijingul să permită aprecierea cât mai rapidă a yuanului, Li Daokui, consilier la banca centrale din China, a afirmat că statul „nu va aprecia yuanul numai din cauza presiunilor externe", informează bbc.co.uk 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite