De ce statul nu se poate asocia cu particularii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este acum la momentul zero din punctul de vedere al proiectelor realizate în parteneriate public-private, a recunoscut ieri premierul Emil Boc, prezent la o conferinţă organizată de Forum Invest pe această temă.

 „Legislaţia este gata, dar avem nevoie de impulsul final. Rolul primordial este al Guvernului", a spus Boc. România are 20 de proiecte pe care vrea să le dezvolte în acest sistem până în anul 2022, în valoare totală de 50 de miliarde de euro. Premierul a enumerat aici hidrocentrala Tarniţa, de peste un miliard de euro, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi proiectul AGRI, prin care gazele lichefiate azere vor veni în România prin Georgia.

Totodată, la capitolul infrastructură vor fi construite în acest sistem tronsoanele de autostradă Sibiu-Piteşti, Comarnic-Braşov şi Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni. Boc a amintit şi intenţia Guvernului de a construi spitale de urgenţă în parteneriat cu mediul privat, în marile oraşe ale ţării, precum şi sistemul de irigaţii Siret-Bărăgan şi canalul Dunăre-Bucureşti.

Niciun succes în proiectele de până acum

„Vrem şi un penitenciar în parteneriat public-privat. Trebuie să avem curaj să deschidem astfel de investiţii în toate domeniile, în cultură, de exemplu, şi în altele care par imposibile în acest sistem", a completat premierul. Când vorbim de parteneriatele public-private, cel mai mare eşec este proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov, abandonat de consorţiul Vinci-Aktor pe motiv că nu a găsit finanţare.

Acestui exemplu i se alătură altul recent. Investitorii au putut depune oferte până la 15 decembrie pentru a participa la proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar nimeni nu s-a prezentat, iar perioada a fost extinsă cu trei luni. Un alt domeniu unde astfel de investiţii sunt necesare este termoficarea pentru oraşe.

De ce se tem privaţii

„Vigilenţă maximă!", i-a sugerat premierului Cristian Colţeanu, şeful General Electric România, prezent la eveniment. „Aveţi mare grijă ca ministerele să nu emită norme care sunt în contradicţie cu ceea ce a stabilit Guvernul în privinţa cadrului legal privind parteneriatele public-private", a adăugat el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite