De ce se scumpesc lactatele: creştem mai puţine vaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectivul total de vaci, tauri, bivoli şi bivoliţe de care dispunea România la 1 iunie 2011 a scăzut cu 15,5% faţă de cel înregistrat la aceeaşi dată din anul trecut, a anunţat azi-dimineaţă Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe de altă parte, tot Statistica ne arată că laptele de vacă s-a scumpit în primele opt luni din acest an cu 2,2%, brânza cu 2%, iar untul – cu 3,4%.

România avea la data de 1 iunie 2011, un total de 1,18 milioane de vaci de lapte, cu peste 250.000 mai puţine (-17,5%) decât la aceeaşi dată din 2010, arată INS. De asemenea, numărul bivoliţelor a scăzut cu 4.221 de capete (-19,7%), de la 21.422 în iunie 2010 la 17.201 în iunie 2011.
În directă legătură cu scăderea numărului de vaci este şi scăderea volumului de lapte colectat. Datele INS arată că în 2010 vacile din România au produs în total 903.750 de tone de lapte, cu 87.838 de tone mai puţin decât în anul precedent. Au scăzut, de asemenea, cantităţile de brânză, smântână şi lapte praf, cu 4.460 de tone, respectiv 646 şi 422 de tone.
Dar, pentru că necesarul de consum nu a scăzut pe măsura producţiei, sigur că au crescut cantităţile de lapte importate. Datele INS arată că România a importat în anul 2010 nu mai puţin de 87.309 tone de lapte folosit ca materie primă, volum în creştere cu 6.673 de tone faţă de cel importat în 2009. În asemenea condiţii, să nu ne mai mire că laptele şi celelalte produse lactate se scumpesc lent, dar implacabil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite