De ce se mută bursa americană şi cea germană în Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deutsche Boerse şi NYSE Euronext vor crea un holding în Amsterdam care va prelua controlul ambelor companii în urma fuziunii de 10,2 miliarde de dolari anunţate săptămâna trecută, subliniind cât de atractivă este Olanda datorită sistemului fiscal flexibil, arată o analiză realizată de ­Reuters.

În pofida lipsei unor legături solide cu Olanda, cei doi operatori bursieri au ales această ţară pentru sediul noului grup datorită stimulentelor acordate investitorilor străini. Olanda percepe taxe foarte scăzute sau deloc pe profiturile obţinute în alte state de companiile străine care au sediul în ţară.

Citiţi şi Bursa germană înghite gigantul de la New York

Corporaţiile sunt taxate în Olanda cu un total de 26% din profit, cu mult sub rata de 35% din America şi impozitele de 30% aplicate în Germania, în linie cu nivelul mediu din ţările dezvoltate. Totuşi, în Olanda funcţionează o lege care exclude în mare parte de la taxare profiturile obţinute peste hotare.

Picătură cu picătură, dar constant

În perspectivă, venitul pierdut de SUA prin relocarea NYSE în Olanda poate părea doar o picătură în economia de mii de miliarde de dolari a Statelor Unite. Operatorul bursier a plătit doar 119 milioane de dolari în taxe pe profit în primele nouă luni ale anului trecut.

Totuşi, anul trecut, 122 de noi companii multinaţionale s-au stabilit în zona metropolitană Amsterdam, dintre care 31% vin din America, potrivit agenţiei de investiţii străine a oraşului olandez. Amsterdam găzduieşte acum peste 2.000 de sedii de multinaţionale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite