De ce ratăm banii UE: interese mari şi controale proaste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană le semnalează autorităţilor din România că există nereguli în achiziţiile publice, managementul de program nu este responsabil, iar licitaţiile trebuie standardizate.

Rata de absorbţie a României pe fonduri europene (plăţi decontate de CE) a fost de 6,56% la sfârşitul lunii martie, în creştere cu doar 0,26% faţă de luna precedentă şi cu aproape un procent faţă de ianuarie. Obiectivul stabilit de oficialii Palatului Victoria este acela de a ajunge, la sfârşitul lui 2012, la o rată de 20 de procente.

Practic, pe primul trimestru, rata de absorbţie ar fi trebuit să fie mai mare cu cinci procente, şi nu doar cu unul, pentru ca obiectivul Guvernului să poată fi atins. Programul cu cea mai scăzută rată rămâne cel de mediu (POS Mediu - 3,38%), cele mai bune performanţe se înregistrează în continuare pe cel operaţional regional (POR) cu 11,73%, dar care nu a mai crescut din ianuarie. POSDRU nu a mai avansat nici el, după ce plăţile au fost suspendate de Bruxelles. 

„La finalul anului, obiectivul nostru este o rată de absorbţie de minimum 20%. Ulterior, marea provocare va fi 2013, când riscurile de dezangajare vor fi foarte ridicate", a declarat ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban. El a explicat, după publicarea ratei de absorbţie pe luna martie, că „sume importante" nu au ajuns încă în ţară.

La sfârşitul lunii ianuarie, Executivul UE avea de rezolvat problema a 11 miliarde de euro ce trebuiau decontate către statele membre, urmare a cererilor aprobate din 2011. Problema a fost că foarte multe cereri de decontare, cu sume consistente, au venit în ultima lună a anului, astfel că unele decontări au fost reprogramate.

Plăţile pot fi suspendate şi la alte programe

România nu riscă doar să piardă până la 30% din sumele alocate pentru 2007-2013 din cauză că nu va reuşi să acceseze fondurile până la sfârşitul anului viitor, dar mai poate avea plăţi suspendate şi pe alte programe. Marile probleme sunt legate de controlul anchiziţiilor publice, aşa cum arată planul de acţiune convenit de Comisia Europeană cu România şi unde Bucureştiul are ca teremen-limită luna iunie.

 „Auditul Comisiei Europene a descoperit slăbiciuni în detectarea şi prevenirea neregulilor ce apar în achiziţiile publice pe proiectele din fonduri europene. Prin urmare, Comisia a cerut acţiuni din partea autorităţilor române care trebuie finalizate până în iunie 2012", au declarat pentru „Adevărul Europa" experţi ai Cabinetului comisarului european Johannes Hahn, responsabil cu politica regională.

Mai multe măsuri trebuie luate de autorităţile de la Bucureşti, potrivit acestui plan, printre care: sancţionarea conflictelor de interese chiar dacă ele sunt acum reglementate şi procedura pentru sesizarea ANI, standardizarea licitaţiilor şi respectarea termenelor de decontare a banilor către beneficiar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite