De ce pierde leul în greutate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suspendarea negocierilor cu FMI, căderea a două guverne în patru luni şi iarna grea au determinat deprecierea monedei naţionale.

Economiştii care şi-au exprimat, zilele trecute, opiniile pe tema deprecierii leului au identificat o serie de factori care determină destabilizarea cursului valutar. O trecere în revistă a acestor opinii arată că principalul element de nesiguranţă este generat de situaţia în care se află misiunea FMI, venită în România - înaintea căderii Cabinetului Ungureanu - cu intenţia de a impulsiona reformele. Misiunea nu a părăsit România, dar în ultimele 4-5 zile nu a avut cu cine să negocieze reformele, astfel că totul e într-un suspans care îi descurajează pe investitori.

Iar speculatorii pieţei valutare, cei care au numai de câştigat de pe urma fluctuaţiilor de curs, au fructificat la maximum aceste incertitudini şi cotaţiile au urcat continuu ajungând ieri la un nou maxim istoric: 4,4168 lei/euro. Pentru a arăta cât de tensionată a fost piaţa valutară în ultimele zile, ajunge să amintim că unele bănci au mizat, în cursul şedinţelor, pe cotaţii de peste 4,6 lei/euro. 

Isărescu: „Leul nu s-a depreciat la Bucureşti"

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a susţinut ieri un briefing de presă având ca temă dobânda de politică monetară, dar întrebările referitoare la cursul valutar erau inevitabile. Încercând să explice care sunt factorii ce au generat această depreciere, Isărescu a arătat că „în ultimele patru luni am avut două schimbări de guverne, o iarnă destul de grea şi o lună de proteste în stradă". Pe lângă aceşti factori interni („economici, sociali, dar şi politici", a precizat Isărescu), şeful BNR s-a referit şi la investitorii străini, al căror comportament este mai greu de anticipat.

„Să nu uităm că aproximativ 10 miliarde de lei, adică 2,5 miliarde de euro, sunt în mâinile nerezidenţilor, sub formă de titluri de stat. Şi ştim că investitorilor nu le trebuie prea multe informaţii ca să acţioneze, îşi pot schimba comportamentul chiar şi la o frântură de frază. Astfel că reacţiile lor sunt mai greu de controlat şi, de aceea, noi suntem extrem de atenţi cu ceea ce comunicăm aici, pe plan intern". 

Guvernatorul a ţinut să precizeze, însă, că amploarea deprecierii leului „este extrem de mică, sub două-trei procente, iar această cifră de 4,4 lei a fost prezentată de presă ca fiind o barieră greu de străpuns, dar în principiu nu e vorba de nicio barieră". Deci „nu e momentul să intrăm în panică, mai ales că am văzut deja o stabilizare de la sine a cursului, iar asupra inflaţiei această depreciere nu va avea un impact semnificativ", a conchis Mugur Isărescu.

Dobânda-cheie, bătută-n cuie

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis ieri să menţină rata de politică monetară la 5,25% pe an, întrerupând seria de reduceri consecutive de dobândă începută în noiembrie anul trecut. Conducerea BNR a decis şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, la 15% şi 20%. CA al BNR a analizat şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată la 8 mai 2012.

"Să nu uităm că aproximativ 10 miliarde de lei sunt în mâinile nerezidenţilor, sub formă de titluri de stat. Şi ştim că ei îşi pot schimba comportamentul chiar şi la o frântură de frază.''
Mugur Isărescu guvernator BNR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite