De ce nu putem scăpa de „băieţii deştepţi“ din energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidroelectrica vrea să rezilieze contractele cu „băieţii deştepţi“, dar fără să plătească penalităţi, lucru imposibil fără ajutorul UE.

La finele săptămânii trecute, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea Energy Holding de suspendare a clauzei de forţă majoră din contractele Hidroelectrica şi de reluare a livrărilor de energie la întreaga cantitate. Din cauza secetei, producţia Hidroelectrica este acum la jumătate, iar compania a activat clauza de forţă majoră, pentru a reduce livrările.

Hidroelectrica şi-a notificat clienţii că urmăreşte rezilierea tuturor contractelor încheiate în afara bursei de energie „la primul termen posibil". Aşa a sunat un comunicat al producătorului de energie, însă reprezentanţii săi ne-au declarat că nici ei nu ştiu care este primul termen posibil şi că, de fapt, aceasta este o înştiinţare că acordurile nu vor fi prelungite.

„Pentru contractele bilaterale încheiate de către Hidroelectrica în afara pieţei de tranzacţionare OPCOM, prin Scrisoarea de Intenţie şi Memorandumul semnat cu FMI nu a fost stabilită o dată sau un termen fix pentru reziliere. Hidroelectrica SA va folosi orice oportunitate legală şi contractuală pentru a obţine rezilierea anticipată a contractelor bilaterale, astfel încât «primul termen posibil» să fie cât mai apropiat", au susţinut oficialii producătorului de energie, într-un răspuns la solicitarea ziarului „Adevărul".

Cele mai importante contracte (cu Alro, Energy Holding, Alpiq, EFT) expiră în 2018, iar cele mici între 2015 şi 2018.

Penalităţi uriaşe

În primul rând, aceste contracte nu pot fi reziliate unilateral fără ca Hidroelectrica să plătească penalităţi uriaşe, adică diferenţa dintre preţul din contracte şi cel din piaţă. În 2009, penalităţile s-ar fi situat în jurul sumei de un miliard de euro.

Însă oficialii Hidroelectrica susţin că nu vor să plătească penalităţi: „Conducerea companiei exprimă, încă o dată, intenţia fermă de a întrerupe aceste contracte înainte de data expirării lor, dacă acest lucru va fi posibil fără ca societatea să fie expusă unor acţiuni penalizatoare în justiţie".

În plus, Hidroelectrica a garantat cu aceste contracte credite de peste 400 de milioane de euro. Iar dacă aceste contracte ar dispărea, ele ar trebui înlocuite cu alte garanţii, precum cele de stat, lucru puţin probabil să se întâmple la o asemenea sumă.

Scoatem castanele din foc cu mâinile celor de la Bruxelles

Deci dacă nu plătim penalităţi şi nu garantăm cu altceva creditele, atunci cum pot fi reziliate totuşi aceste contracte? Comisia Europeană a început o investigaţie asupra lor, existând suspiciunea unui ajutor de stat, iar, dacă se va dovedi că încalcă legislaţia din domeniul concurenţei, contractele vor fi reziliate. Anunţul a fost făcut chiar de comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, în urmă cu două luni, la Bucureşti.

O altă problemă este ce se va întâmpla cu energia astfel disponibilizată. În total, contractele înseamnă 15 TWh de energie, adică un sfert din consumul ţării.

Interesantă este opinia unui şef de companie străină prezentă pe piaţa locală de energie, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. El şi-a pus întrebarea dacă nu cumva Hidroelectrica va avea mai mult de pierdut dacă o parte din această energie va fi preluată în coşul pentru populaţie la un preţ mult mai mic, adică 72 de lei pe MWh în prezent, faţă de 130 de lei, cât este preţul pentru „băieţii deştepţi".

Spre comparaţie, în ultimele luni, preţul pe piaţa contractelor bilaterale de pe bursa de energie OPCOM a depăşit 220 de lei pe MWh.

Fără sentimente în faţa legii

Contactată de „Adevărul" pentru un comentariu pe această temă, avocata Ana Diculescu-Şova de la NNDKP spune că nu cunoaşte aceste contracte, dar că judecătorii care vor analiza speţa nu vor lua în calcul latura morală a problemei.

„Un contract e un contract, aici nu există băieţi buni şi băieţi răi. Chiar dacă în plan moral poate părea că nu este în regulă sau pot exista dezechilibre în acel contract, în plan juridic poate fi în regulă", ne-a declarat Şova.

În timp ce conducerea Hidroelectrica aşteaptă "primul termen posibil" şi se laudă cu asta în comunicate de presă, sindicaliştii din companie sunt singurii care au făcut ceva concret până acum: au început strângerea de semnături pentru a ataca în instanţă toate contractele dintre Hidroelectrica şi "băieţii deştepţi", cerând anularea lor.

„Băieţii deştepţi" l-au învins şi pe Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că nici măcar el, şef de stat, nu a putut pune capăt poveştii „băieţilor deştepţi". „Probabil că, odată intrată în analiza DG Competition de la Bruxelles, vom primi un sprijin consistent", a spus el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite