De ce nu mai poate zbura Flamingo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împrumuturile fără susţinere şi explozia creditelor cu buletinul au dus compania condusă de Adrian Olteanu aproape de faliment. Flamingo, al treilea jucător din retailul de electronice şi electrocasnice autohton, este cea mai mare firmă intrată în insolvenţă pentru a se proteja de creditori.

Miercuri a fost ziua Z pentru retailerul Flamingo. ING Bank, una dintre cele trei instituţii financiare de la care grupul a contractat credite, a început executarea silită a mărfurilor puse gaj de companie.

Şi asta după ce, în ultimele luni, Flamingo a încercat cu disperare să restructureze datoriile de 32 de milioane de euro la bănci şi să (re)negocieze contractele cu furnizorii şi cu proprietarii de spaţii comerciale. Însă, îndatorarea grupului era prea mare pentru a suporta scăderea bruscă, de 48%, a vânzărilor, până la 269 de milioane de euro.

Magazine golite de mărfuri

Deşi a existat o restructurare internă, aceasta nu a fost eficientă. Pierderile la nouă luni au totalizat 62 de milioane de lei, de patru ori mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Intrarea în insolvenţă a fost singura modalitate prin care compania mai putea să se pună la adăpost de creditori şi să amâne plata datoriilor. În timp ce Flamingo fugea spre linia de finish a intrării în insolvenţă, ING Bank, unul dintre creditori, a fost cu un pas mai rapid şi a pus sechestru pe stocuri înainte ca grupul să-şi declare insolvenţa.

„Săptămâna trecută au eşuat negocierile de restructurare a datoriei la ING, care este finanţatorul principal. Avem o mare parte din stocuri gajate pentru ei, iar ING a început executarea silită în zece locaţii", a declarat Adrian Olteanu, directorul general al Flamingo, în cadrul unei conferinţe de presă. El a mai spus că procedura de reorganizare judiciară va dura şase luni.

Numeroase magazine au fost golite de mărfuri, iar în unele cazuri geamurile sparte. Ce spune ING? „Apariţia repetată a angajamentelor parte a contractului de împrumut şi continua deteriorare a situaţiei financiare a companiilor din grupul Flamingo nu au lăsat ING altă opţiune decât să înceapă executarea silită a garanţiilor existente", spun reprezentanţii băncii într-un comunicat.

Cum s-a ajuns la insolvenţă?

La începutul lui noiembrie, Flamingo a semnat un acord de principiu cu ING Bank România pentru restructurarea datoriilor companiei, în urma împrumutului de 17,5 milioane de euro din 2001. În schimb, Flamingo se angaja să prezinte un plan de restructurare viabil, dar banca precizează că niciunul dintre planurile de business prezentate de retailer nu a dus la îmbunătăţirea situaţiei companiei.

Şi asta în condiţiile în care Flamingo spune că a reuşit să reducă costurile la jumătate faţă de nivelul lui 2008. Însă raportările financiare arată că, de la începutul anului, situaţia retailerului s-a înrăutăţit în fiecare lună. Principalele cauze pentru reducerile dramatice ale vânzărilor au fost extinderea iraţională prin magazine cu suprafeţe tot mai mari, dar şi obişnuinţa de a vinde pe credit. Dacă pentru magazine o soluţie a fost închiderea celor neprofitabile şi renegocierea chiriilor, pentru îngheţarea creditării persoanelor fizice retailerul nu a găsit soluţii.

În aceste condiţii, reprezentanţii companiei au tăiat în carne vie: numărul angajaţilor s-a înjumătăţit, de la 1.400 la 700, în timp ce numărul de magazine a ajuns la 82 de la 114. Şi chiriile au fost renegociate, obţinându-se o scădere cu 41%.

ING Bank, doar vârful aisbergului

ING Bank este prima instituţie care a început executarea silită pentru a-şi recupera datoriile de la retailer. „Adevărul" va prezenta, în ediţia de luni, 14 decembrie, dimensiunile reale ale situaţiei create la Flamingo.

Tensiunile de aici s-ar putea transforma într-un scandal de mari proporţii, în care sunt implicate atât retaileri de electrocasnice, cât şi unele instituţii de credit şi chiar mari producători de electrocasnice.

Tribunalul a oprit executarea silită

La închiderea ediţiei, Tribunalul Bucureşti a aprobat cererea Flamingo International pentru intrarea în insolvenţă a companiei Flanco, astfel că executarea silită începută miercuri de ING Bank a fost oprită.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite