De ce nu am ieşit încă din recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, i-a anunţat pe investitorii străini că economia românească a ieşit din recesiune, deşi PIB-ul nu a înregistrat creştere în două trimestre consecutive. Economia românească trebuie să parcurgă două trimestre consecutive de creştere pentru a ieşi din recesiune. Deocamdată, este aşteptată o scădere cu 1,9% în acest an.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a anunţat săptămâna trecută, într-o intervenţie televizată la Bloomberg, că România a ieşit deja din recesiune. Declaraţia ministrului s-a bazat pe creşterea timidă de 0,3% a Produsului Intern Brut (PIB) în cel de-al doilea trimestru din acest an faţă de cel preceent.

„În trimestrul al doilea din acest an am avut o creştere foarte, foarte mică. Pentru prima dată după şase trimestre cu scădere, în al şaptelea am avut o creştere de 0,3%, aşa încât sunt optimist că mergem pe calea cea bună", a spus ministrul, care s-a declarat încrezător că măsurile de austeritate luate de Guvern vor echilibra veniturile bugetului, iar economia românească se va încadra în ţinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB.

Ministrul Finanţelor a ignorat însă faptul că, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, PIB a înregistrat o scădere cu 0,5%, dar şi că la ultima rectificare bugetară s-a mers pe o scădere economică de 1,9% pentru acest an. În plus, pentru ca o economie să iasă din recesiune, ea trebuie să crească în două trimestre consecutive.

Sectoare încă pe minus

Rămâne de văzut dacă măsurile de austeritate au adus în trimestru al treilea „revigorarea" pe care autorităţile o promiteau. Avansul cu 0,3% a PIB în trimestrul al doilea nu garantează o creştere şi pentru intervalul iulie-septembrie.

De exemplu, economia Ungariei a stagnat în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, după o creştere de 0,6% în perioada ianuarie-martie. În plus, nu trebuie ignorat faptul că sunt sectoare, cum ar fi consumul şi construcţiile, chiar cele care au determinat boom-ul din 2006-2008, încă pe minus. Dacă avem în vedere creşterea TVA şi scăderea puterii de cumpărare din ultimele luni, nu ne putem aştepta să vedem o creştere a consumului în următoarea perioadă.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite