De azi vorbim mai ieftin la mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tarifele pentru apelurile efectuate între reţelele Cosmote, Telemobil (fostul Zapp) şi RDS&RCS sunt mai mici de la 1 iulie. Utilizatorii acestor operatori vor fi taxaţi mai puţin atunci când sună dintr-o reţea în alta. În plus, şi tarifele la telefonia şi internetul în roaming vor fi mai mici.

Tariful perceput de Cosmote şi Telemobil va scădea la 5,03 eurocenti /minut, faţă de 5,67 eurocenţi /minut în prezent, la acelaşi nivel cu tariful cerut de Orange şi Vodafone.

În acelaşi timp, tariful de interconectare, adică plată făcută de operatorul care iniţiază un apel către reţeaua celui care îl primeşte, cerut de RCS&RDS va fi de 5,67 eurocenţi/minut, comparativ cu 6,4 eurocenţi /minut. Toate aceste tarife nu conţin TVA. La începutul anului, media europeană a tarifelor pentru serviciile de terminare a apelurilor la puncte mobile se situa la 6,3 eurocenţi/minut, potrivit lui Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Ce înseamnă scăderea preţului unui minut

Practic, Cosmote şi Telemobil (fostul Zapp) percep acelaşi tarif ca cel aplicat de Orange şi Vodafone.

În martie 2009, Comisia Europeană recomanda ca valoarea tarifului de interconectare în cazul Cosmote şi Telemobil să scadă la nivelul celor doi operatori Orange şi Vodafone.

ANCOM a refuzat şi a motivat prin faptul că ajustarea preţului unui minut în cazul primilor doi operatori din piaţă s-a făcut progresiv, într-o perioadă de cinci ani şi nouă luni. Diferenţa dintre tarifele de interconectare înseamnă că jucătorii mai mici sunt „subvenţionaţi" de clienţii marilor operatori.

Plătim mai puţin pentru serviciile în roaming

De azi, gata cu fac­turile-şoc atunci când folosim serviciile de telefonie sau internet în roaming. Comisia Europeană a stabilit că valoarea apelurilor în roaming va scădea cu aproape 10%, de la 43 de cenţi la 39 de cenţi pe minut, pentru apelurile efectuate şi cu peste 20%, de la 19 cenţi la 15 cenţi pe minut, pentru apelurile primite.

În plus, în cazul în care clienţii nu au ales o altă limită pentru întreruperea conectării, operatorii vor trebui să impună din oficiu o limită lunară pentru întreruperea transferului de date în roaming de 50 EUR fără TVA.

În ceea ce priveşte preţurile pentru transferul de date în roaming, ele sunt reduse de la 1 euro la 80 de cenţi pe megabyte (MB) de informaţii încărcate sau descărcate.

Anul viitor, preţul va scădea în continuare la 50 de cenţi pe MB. Operatorii Orange, Vodafone şi Cosmote au anunţat deja că au reduse tarifele în conformitate cu normele europene.

Cu cât se reduc tarifele de interconectare*

Cosmote şi Telemobil:5,03 eurocenţi/minut, faţă de 5,67 eurocenţi/minut

RCS&RDS: 5,67 eurocenţi/minut, faţă de 6,4 eurocenţi /minut

* Tarife fără TVA

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite