De astăzi, liber la muncă pentru români în NORVEGIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că Guvernul Regatului Norvegiei a eliminat restricţiile privind accesul pe piaţa norvegiană a muncii pentru cetăţenii români, începând cu data de 15 iunie 2012.

"Liberalizarea totală a pieţei norvegiene a muncii pentru cetăţenii români reprezintă un factor favorizant în consolidarea relaţiilor economice româno-norvegiene şi un element de susţinere a comunităţii româneşti din Regatul Norvegiei. Prin liberalizarea pieţei muncii, executivul norvegian transmite un semnal clar atât în sprijinul principiului european al liberei circulaţii a forţei de muncă, cât şi în acord cu ansamblul valorilor şi drepturilor care stau la baza construcţiei europene şi care se regăsesc şi în Spaţiul Economic European", se arată într-un comunicat al ministerului român.
Măsura adoptată de guvernul de la Oslo este consolidat şi de semnarea în luna martie a acestui an, la Bucureşti, a Memorandum-urilor de Înţelegere pentru punerea în aplicare a Mecanismului Financiar Norvegian în ciclul financiar 2009 - 2014, respectiv pentru implementarea Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European în ciclul financiar 2009 – 2014.

Tranziţia a luat sfârşit

Membru al Spaţiului Economic European şi stat asociat la spaţiul Schengen, Regatul Norvegiei a aplicat măsuri de drept intern vizând accesul cetăţenilor români pe piaţa locală a forţei de muncă, impunând o perioadă de tranziţie de şapte ani, urmare încheierii Acordului privind participarea Republicii Bulgaria şi a României la Spaţiul Economic European, semnat la 25 iulie 2007.
Prin măsura adoptată la 15 iunie 2012, Regatul Norvegiei a decis ridicarea înainte de termen a restricţiilor privind accesul muncitorilor români pe piaţa norvegiană a muncii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite