Davos 2012: cum a ajuns Germania persona non-grata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemţii au fost „loviţi“ din toate părţile la Forumul Economic Mondial de la Davos. Modelul lor a fost numit chiar unul dintre motivele care au dus la izbucnirea crizei.

Cu cât economia merge mai prost, cu atât liderii mondiali au mai multă nevoie de un personaj negativ. Anul trecut, China s-a achitat „cu brio" de acest rol la Forumul Economic Mondial de la Davos. Intervenţia guvernului în economie şi manipularea cursului de schimb al monedei naţionale, yuanul, pentru încurajarea exportatorilor chinezi au fost subiectele fierbinţi, discutate la orice întâlnire, petrecere sau mic dejun. Acum, toate nemulţumirile europenilor faţă de criza prin care trece blocul comunitar s-au concretizat în atacuri directe şi indirecte la adresa Germaniei.

Marea Britanie, marea nemulţumită

Tonul a fost dat de David Cameron, premierul Marii Britanii. Acesta a criticat modelul economic al nemţilor, vorbind despre dezechilibrele comerciale care au dus la izbucnirea şi escaladarea crizei. „Aceasta este o problemă a deficitelor comerciale, nu doar a deficitelor bugetare", a spus Cameron, făcând aluzie la economia bazată pe exporturi a Germaniei. Cameron a atras nemulţumirea colegilor din UE după ce, la începutul lunii decembrie,
şi-a exprimat dreptul de veto şi a blocat un plan al Franţei şi al Germaniei de a modifica tratatele europene pentru a impune mai multă disciplină fiscală.

„Germania dictează o politică ale cărei consecinţe vor fi o spirală a datoriilor publice, cu efect deflaţionist asupra economiilor", a declarat miliardarul de origine maghiară George Soros la Davos. Zona euro este pe un curs autodestructiv, a adăugat acesta, citat de „Deutsche Welle".

„Nu poate fi toată Europa ca Germania", a spus miliardarul, adăugând că obiectivele pe care Berlinul le impune statelor cu probleme din jur sunt practic imposibil de atins. Dincolo de atacurile la adresa nemţilor, criza din Europa este în continuare cel mai grav risc la adresa stabilităţii economiei mondiale, iar situaţia Greciei rămâne principala problemă.

Timpul se scurge

Europa mai are doar câteva săptămâni pentru a acţiona, a avertizat George Osborne, ministrul britanic al Finanţelor, prezent la Forum. „Faptul că, la începutul anului 2012, discutăm iar de Grecia este un semn că nu s-au făcut eforturi pentru rezolvarea problemei", a declarat ieri, la Forumul Economic Mondial de la Davos, ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne.



Eşecul liderilor europeni de a acţiona decisiv pentru soluţionarea crizei a fost una dintre temele centrale ale discuţiilor de la Forumul Economic Mondial. Premierul britanic George Osborne i-a criticat dur pe aceştia pentru lipsa de fermitate şi pentru amânarea unui plan suficient de puternic.

Lagarde: nimeni nu este imun

„Nimeni nu este imun la actuala situaţie. Nu este vorba doar de o criză a zonei euro, este vorba de o criză care poate avea efecte în tot restul lumii", a avertizat şi Christine Lagarde, directorul FMI. „Acum este momentul. A existat multă presiune pentru a vedea un rezultat", a adăugat aceasta la Davos.

 „Este imperativ ca membrii zonei euro să elaboreze într-adevăr un zid de protecţie clar şi simplu, care poate opera atât pentru limitarea extinderii crizei, cât şi pentru a furniza dovezi de încredere faţă de zona euro pentru ca nevoile de finanţare ale statelor din uniunea monetară să poată fi acoperite", a mai arătat Lagarde.

Nemţii nu au rămas însă fără replică. Angela Merkel i-a dat dreptate lui David Cameron în ceea ce priveşte balanţele comerciale, însă, aşa cum era de aşteptat, ea a apărat modelul german, propunând măsuri precum mai multă disciplină bugetară şi renunţarea la o parte din suveranitate de către state în faţa Bruxelles-ului. Merkel a recunoscut chiar, pentru prima dată, că are dubii faţă de abilitatea UE de a salva Grecia şi că are încă semne de întrebare privind actuala strategie, dictată, de multe ori, chiar de Berlin. 

"Nu poate fi toată Europa ca Germania. Obiectivele pe care Berlinul le impune statelor cu probleme sunt, deseori, imposibil de atins. ''
George Soros investitor

Italia şi Spania, retrogradate de Fitch

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit în scădere ratingurile acordate pentru cinci state europene (Italia, Spania, Belgia, Cipru şi Slovenia), indicând că există o posibilitate de 50% ca aceste calificative să fie scăzute în următorii doi ani. Economiştii agenţiei au motivat decizia prin dezechilibrele existente la nivelul regiunii, presiunile în ceea ce priveşte finanţarea şi deteriorarea climatului macroeconomic. Decizia Fitch vine la nici trei săptămâni de când agenţia S&P a retrogradat nouă state europene.

Capitalismul, sub asediu

Un laitmotiv al Forumului Economic Mondial din acest an, ajuns la cea de-a 42-a ediţie, a fost rolul capitalismului în realitatea economiei mondiale şi schimbările prin care trebuie să treacă modelul pentru a depăşi cu bine pasa proastă.  „Capitalismul, în actuala sa formă, nu-şi mai găseşte locul în lumea care ne înconjoară", a spus neamţul Klaus Schwab, chiar în prima zi a evenimentului. Pentru cei care nu au mai auzit de acesta, el nu este un socialist, ci fondatorul miliardar al Forumului Economic Mondial, cunoscut şi ca „Domul Davos".

Schimbăm modelul sau pierdem jocul?

Să faci o asemenea afirmaţie la Davos, destinaţie cunoscută drept una dintre cele mai exclusiviste din lume (cea mai ieftină invitaţie la Forumul Economic costă 71.000 de dolari), nu va trece neobservat. Bill Gates, fondatorul Microsoft şi al doilea cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată de „Forbes" la 59 de miliarde de dolari, a declarat că „lumea este un loc mai bun datorită capitalismului".

Iar criza care nu trebuia să răzbată barierele zonei euro s-a revărsat deja şi în Europa de Est, tot mai reticentă faţă de vestici şi faţă de proiectul UE. Însă întrebări precum „Mai funcţionează capitalismul?" au fost, pentru prima dată, la ordinea zilei. Miliardarul american David Rubenstein a declarat că „modelul capitalist trebuie revizuit radical şi, dacă nu facem asta, pierdem jocul". 

Protestatarii şi miliardarii, faţă-n faţă

Cei mai aprigi contestatari ai capitalismului au fost însă protestatarii. Peste 30 de persoane, care şi-au amenajat sediul într-un iglu chiar la intrarea în staţiunea de schi, au fost arestate de poliţia elveţiană. Câţi miliardari au fost însă prezenţi la Davos? Dintre cei 2.600 de participanţi, numai 70 sunt miliardari, adică 5,8% din totalul miliardarilor, potrivit topului „Forbes". Ceilalţi sunt „doar" milionari sau persoane foarte influente.

5,8% din totalul miliardarilor din întreaga lume au participat la ediţia din acest an a Forumului Economic Mondial.

image
image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite