Nivel record atins de francul elveţian: datornicii nu mai fac faţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care au luat în perioada de boom credite în franci elveţieni, în special pentru achiziţionarea de locuinţe, resimt tot mai acut scumpirea valutei. Guvernul ungar a ajuns la o înţelegere cu băncile pentru a proteja populaţia împrumutată prin fixarea cursului forint/franc. La noi nu se ia în calcul o astfel de măsură.

Francul elveţian s-a scumpit cu aproape 7,5%, respectiv cu peste 23 de bani, numai în ultimele două luni şi se apropie din nou de pragul de 3,4 lei/franc.

Iar asta nu poate fi decât o veste proastă pentru românii care au contractat în perioada 2007-2008 credite în valuta exotică, atraşi fiind de dobânzile semnificativ mai mici decât cele la euro sau lei.

Pentru o rată de 1.000 de franci, datornicul trebuia să scoată din buzunar în urmă cu patru ani aproximativ 2.100 de lei. Acum, suma este cu aproximativ 1.300 de lei mai mare.

Şi creşterea nu se opreşte aici. Criza datoriilor, care ameninţă tot mai mult statele din Uniune, pune în umbră moneda europeană şi împinge investitorii să se refugieze pe franci. Un franc mai puternic în raport cu euro înseamnă, implicit, unul mai scump calculat în lei.

Restanţele au explodat

La finele lunii martie, soldul creditelor în franci elveţieni acordate de băncile comerciale populaţiei se ridica la aproximativ 12,86 miliarde de lei (echivalentul a 3,13 miliarde de euro), ceea ce reprezintă peste 13% din portofoliul de împrumuturi. De la finele lui 2008, acordarea creditelor în franci a fost blocată, băncile eliminând treptat din ofertă astfel de produse anticipând riscul de curs valutar.

În plus, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a atras atenţia în mai multe rânduri asupra pericolului care îi pândeşte pe cei care se împrumută în valuta exotică.

Criza economică, care a generat scăderea veniturilor, creşterea preţurilor, dar şi scumpirea celorlalte valute, a erodat puternic capacitatea românilor de a-şi mai rambursa creditele. Iar în cazul celor împrumutaţi în franci elveţieni situaţia este şi mai dificilă având în vedere creşterea însemnată a valutei exotice în raport cu leul.

Astfel, valoarea restanţelor la creditele în alte valute (preponderent franci) s-a triplat în intervalul martie 2010 - martie 2011 şi a ajuns la echivalentul a 222,82 milioane de euro.  

Ungurii au găsit soluţii

În Ungaria, situaţia este şi mai dificilă. Valoarea împrumuturilor luate de maghiari în alte monede ajunge la 34 de miliarde de euro, dintre care 82% din sumă este reprezentată de credite în fraci elveţieni.

Din totalul portofoliului de împrumuturi, forinţi şi valută, peste o treime sunt în franci. Mai mult, creditele ipotecare neachitate în franci elveţieni afectau mai mult de 90.000 de locuinţe la sfârşitul anului trecut, cu aproximativ un sfert mai mult decât numărul locuinţelor vândute sau cumpărate în 2010, susţin experţii de la Banca Naţională a Ungariei.

Analizând situaţia dificilă a celor împrumutaţi în franci, guvernul ungar şi asociaţia băncilor au ajuns la începutul acestei săptămâni la o înţelegere privind fixarea cursului.

Raportul va fi menţinut la 180 de forinţi pentru un franc. Valoarea este cu 20,8% mai mică decât referinţa de 217,44 forinţi/franc anunţată ieri de Banca Naţională a Ungariei.

Cursul va fi fixat şi pentru celelalte valute în care au fost contractate credite. Pentru împrumuturile în euro, cursul a fost fixat la 250 de forinţi pe euro, iar pentru cele în yeni japonezi, la 200 de forinţi, a afirmat ministrul Economiei, György Matolcsy.

În plus, până la 1 octombrie vor putea fi scoase la licitaţie doar garanţiile, pentru credite neperformante, ce depăşesc 30 de milioane de forinţi (112.000 de euro).

Ulterior va fi stabilit un sistem de cote pentru executarea garanţiilor, începând de la 2% din garanţiile creditelor cu întârzieri la plăţi mai mari de 90 de zile în fiecare trimestru. Cota trimestrială de 2% va creşte în fiecare an cu un punct procentual, la 3% în 2013, 4% în 2014 şi 5% în 2015, notează cotidianul ungar „Portfolio".

România nu ia în calcul fixarea cursului

În timp ce ungurii au găsit soluţii pentru a-i proteja pe cei împrumutaţi în valută, reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor spun că nu au luat niciodată în calcul o astfel de variantă. Dacă în România s-ar lua o măsură similară cu cea din Ungaria, un franc ar fi fixat la aproximativ 2,7 lei, faţă de 3,36 lei în prezent, iar ratele la împrumuturi ar fi mai mici cu 20%. Analistul financiar Dragoş Cabat este de părere că fixarea cursului francului elveţian, aşa cum au stabilit ungurii, este nu este o măsură bună.

„Este o măsură pentru a proteja atât băncile, cât şi populaţia îndatorată, însă un astfel de sistem va fi sigur, mai devreme sau mai târziu, exploatat de investitori speculativi, aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări", a spus Cabat. El se aşteaptă ca francul să-şi continue avansul în raport cu celelalte valute, implicit cu leul, pe fondul instabilităţii la nivel mondial. „Ratele vor fi mult mai mari, iar restanţele vor creşte şi mai mult", a mai spus analistul finan­ciar. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite