Datoriile la întreţinere au ajuns la 8.000 de miliarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

dublat în oraşe faţă de 2005. În top conduce RADET,care are de încasat peste 5.500 miliarde lei vechi de la bucureşteni. Pe locul doi se află Galaţiul, unde Apaterm are de încasat 1.000

dublat în oraşe faţă de 2005. În top conduce RADET,care are de încasat peste 5.500 miliarde lei vechi de la bucureşteni. Pe locul doi se află Galaţiul, unde Apaterm are de încasat 1.000 miliarde de lei, iar pe locul trei Craiova, cu restanţe de 700 miliarde lei. Datorii mari sunt şi la Vaslui, unde oamenii au de achitat peste 250 miliarde lei către societatea de distribuţie Termica. În vestul ţării, în oraşe precum Oradea, Cluj, Arad sau Tg. Mureş, datoriile către regiile de termoficare sunt mult mai mici comparativ cu Iaşiul sau Bacăul. "Orădenii îşi plătesc întreţinerea şi utilităţile şi apoi fac alte cheltuieli. Au altă educaţie", ne-a declarat Alexandru Butir, preşedintele unei asociaţii de proprietari din Oradea. În schimb, în Tg. Mureş, cetăţenii care şi-au montat repartitoare "s-au înghesuit toţi într-o cameră şi au închis restul locuinţei. Această economie le-a redus substanţial factura la căldură", susţine Ion Drăgan, din Tg. Mureş. La Timişoara, doar 5% din facturi sunt neîncasate, iar din acestea, 3% se află deja în instanţă.

Soluţii - convenţia civilă sau modelul maghiar
"Convenţia civilă, care va intra în vigoare din 2007, va rezolva situaţia. Va fi simplu să decuplezi rău-platnicul, şi nu un bloc întreg, unde există şi oameni care plătesc", susţine Virgil Ramba, directorul RADET. Craiovenii, în schimb, au găsit o soluţie neaoşă: "am convins autorităţile să plătim în rate. Deoarece regia de termoficare are 30% pierderi prin reţea, au ajuns la 7 milioane lei facturile pentru patru camere", ne spune Paul Dumitrache, preşedintele unei alte asociaţii de proprietari din Craiova. Ploieştenii, la rândul lor, au obţinut dreptul de a plăti factura la 36 de zile şi fac eforturi să-şi reabiliteze locuinţele. Clujenii, în schimb, vor să folosească modelul maghiar, copiat după cel austriac: "să îţi alegi perioada de plată în funcţie de cheltuielile proprii, dar cu respectarea termenelor prestabilite", susţine Sorin Munteanu, preşedintele unei asociaţii de proprietari din Cluj-Napoca.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite