Datoria la stat va fi compensată cu creanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor lucrează la o schemă de compensare a datoriilor pe care le au firmele către stat cu creanţele pe care trebuie să le încaseze de la instituţiile publice. Patronatele susţin că nu vor mai trebui să plătească penalităţi dacă datoriile lor la stat vor fi compensate cu ceea ce au de primit de la autorităţi.

Patronatele au cerut Ministerului Finanţelor şi premierului Emil Boc, în cadrul unei întâlniri care a avut loc vineri după-amiază, compensarea datoriilor pe care le au firmele la stat cu sumele pe care trebuie să le primească de la autorităţile şi instituţiile publice. Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Ovidiu Nicolescu, a declarat după întâlnire că, prin această măsură, firmele nu vor mai fi obligate să achite penalităţi pentru întârzierile la plată cauzate de către stat, şi nu de un management defectuos.

În replică, secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Dan Lazăr, a arătat că instituţia pe care o reprezintă lucrează de mai multă vreme la o schemă de compensare, dar a amintit că deja s-a făcut un pas înainte prin faptul că în certificatele fiscale sunt introduse nu doar obligaţiile bugetare, ci şi creanţele faţă de stat deţinute de firme.

Boc nu mai crede în estimările economice

Patronatele au cerut şi impozitarea anuală, şi nu trimestrială, a microîntreprinderilor, precum şi ridicarea plafonului de înregistrare ca plătitor de TVA de la o cifră de afaceri de 35.000 la 50.000 de euro, propuneri pe care Finanţele le consideră pertinente şi le vor analiza, a mai spus Lazăr.

Costel Olteanu, reprezentantul Alianţei Confederaţilor Patronale, a declarat pentru „Adevărul" că premierul Emil Boc, prezent la discuţii, le-a spus reprezentanţilor mediului de afaceri că nu ar miza pe o creştere 3,5% anul viitor având în vedere ceea se întâmplă în afară, în ideea de a se proteja faţă de eventuale solicitări de natură fiscală ale patronatelor. Boc le-a sugerat Finanţelor şi patronatelor să aibă astfel de întâlniri o dată pe lună. „Din punctul nostru de vedere, suntem dispuşi oricând să avem asemenea discuţii", a adăugat Lazăr. „Ne vom întâlni cu siguranţă mai des decât până acum", a spus şi Olteanu. Relaţia dintre Finanţe şi patronate a fost foarte tensionată în ultima perioadă, iar cele două părţi s-au întâlnit extrem de rar. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite