Datoria externă a României a scăzut cu 600 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât ponderea în PIB, cât şi cuantumul datoriei au fost mai mici în 2006 decât anul anterior Potrivit datelor centralizate la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), datoria publică

Atât ponderea în PIB, cât şi cuantumul datoriei au fost mai mici în 2006 decât anul anterior

Potrivit datelor centralizate la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), datoria publică externă a României însuma la finele anului trecut 10,28 miliarde de euro, în scădere cu 662,5 milioane de euro faţă de 2005. În schimb, nivelul datoriei publice guvernamentale interne a urcat semnificativ, până la echivalentul a 7,4 miliarde de euro.

Nivelul datoriei totale a însumat circa 17,6 miliarde de euro, reprezentând mai puţin de 20% din PIB, iar ponderea datoriei externe în PIB - evidenţiată şi în graficul alăturat - a fost, în 2006, mai mică de 11%. România are în continuare unul dintre cele mai reduse niveluri ale datoriei publice externe din Europa.

Pe componente, datoria contractată direct de stat reprezintă 62,5%, restul de 37,5% reprezentând datoria externă garantată de stat, potrivit MFP. Până la finele anului 2007, plăţile scadente în contul datoriei publice externe directe şi garantate de Ministerul Finanţelor Publice însumează 935 milioane de euro.

Creditorii oficiali deţin aproape jumătate din creanţe

Analiza datoriei publice guvernamentale externe efective în funcţie de creditor arată că 47,3% reprezintă datoria contractată cu creditorii oficiali, inclusiv împrumuturile FMI.

Creditorii privaţi, care includ băncile comerciale, emisiunile de obligaţiuni şi alte surse, reprezintă 52,7% din total, conform datelor MFP. La finele anului trecut, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că intenţionează să revină pe pieţele internaţionale de capital, în 2007, cu emisiuni de titluri în valoare aproximativă de 500 milioane de euro.

Statele care vor să adopte moneda unică trebuie să aibă o datorie publică mai redusă de 60% din PIB, iar nivelul deficitului bugetar trebuie să fie de maximum 3% din Produsul Intern Brut.

Deficitul bugetar şi activele neperformante au adus datoria internă la 23 miliarde lei

Cea mai mare parte a datoriei publice guvernamentale interne, respectiv 94,2%, este reprezentată de datoria directă, în sumă de 23,68 miliarde de lei, generată de deficitul bugetar consolidat şi de activele neperformante preluate de stat la datoria publică, pe bază de legi speciale. Datoria publică guvernamentală internă garantată, generată de garanţiile pentru creditele interne contractate în lei şi în valută totaliza la sfârşitul anului trecut 1,46 miliarde de lei. Pentru anul 2006, plafonul de îndatorare publică internă a fost stabilit la suma de 9,6 miliarde de lei, iar gradul de acoperire cu credite interne a acestui plafon a fost la 31 decembrie de 29,32%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite