Dan Diaconescu a cerut suspendarea privatizării Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Diaconescu, preşedintele PP-DD, a declarat că a cerut suspendarea privatizării Oltchim din cauza timpului limitat pentru studierea caietului de sarcini, a aplicării penalităţilor la datoriile în euro ale combinatului şi a incertitudinii legate de cumpărarea Arpechim la pachet cu societatea vâlceană. Mai mult, companiile care reprezintă Gazprom au cerut amânarea cu două săptămâni a termenului-limită de depunere a ofertelor, c

"Am solicitat suspendarea pentru că timpul a fost foarte scurt şi dorim să înfiinţăm SC Proprietatea Poporului. Timpul pentru studierea şi completarea caietelor de sarcini a fost limitat", a declarat Diaconescu, la deschiderea ofertelor de privatizare a Oltchim.

„Nu din cauza privatizării am depus cerere de amânare, ci din cauza celor întâmplate în AGA Oltchim din 10 septembrie, când, de faţă cu acţionarii a fost încălcată legea. Oricărei datorii în euro a unei firme către AVAS nu i se adaugă penalităţi. În cazul Oltchim, asta a crescut datoria“
, a spus Diaconescu.

Potrivit acestuia, nu există garanţia că investitorul care va cumpăra Oltchim poate cumpăra şi Arpechim, aşa cum prevede memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional.

Dan Diaconescu a depus o cerere pentru emiterea unei ordonanţei preşedinţiale în vederea suspendării privatizării Oltchim, termenul stabilit pentru judecare fiind 24 septembrie 2012. Acesta a mai depus şi o cerere de anulare a contractului de privatizare şi de suspendare a procedurii, primul termen pentru judecarea cererii fiind stabilit de instanţă pe 7 ianuarie 2013.

Gazprom vrea amânarea privatizării

De asemenea, mai există două cereri de amânare a privatizării depuse de Gazprom şi Pegamont România.

Şi companiile care reprezintă Gazprom au cerut amânarea cu două săptămâni a termenului limită pentru depunerea ofertelor de privatizare la Oltchim pentru a analiza impactul litigiilor apărute în ultimele zile privind combinatul chimic, a declarat şeful OPSPI, Remus Vulpescu.

"Un potenţial cumpărător care a cumpărat şi dosarul de prezentare şi caietul de sarcini, menţionez că este vorba de un potenţial investitor străin, cu sediul în europa de vest, ne-a transmis că: Suntem foarte satisfăcuţi să participăm la licitaţia Oltchim, dar dorim să arătăm că am intrat în posesia unor documente foarte recent. Acestea trebuia traduse pentru clienţii noştri în engleză şi rusă, Gazprom Neft şi Gazprom. În plus având în vedere articolele recente din mass media referitoare la un potenţial investitor care a demarat litigii împotriva Oltchim vă rugăm să nen transmiteţi un raport în care să ne explicaţi ultimele evoluţii", a declarat Vulpescu.

De asemenea, reprezentanţii Gazprom au solicitat o prelungire pentru a putea evalua documentele şi au cerut amânarea datei limită de depunere a ofertelor pentru o perioadă de două săptămâni.


Astăzi este ultima zi în care cei interesaţi de cumpărarea combinatului Oltchim Râmnicu-Vâlcea pot depune oferte. Mâine vor fi deschise ofertele cu preţul propus şi va avea loc licitaţia cu strigare.

Până vineri, caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim a fost cumpărat de 13 investitori, în majoritate companii străine, iar băncile care au creditat în trecut compania sunt dispuse să continue spijinirea combinatului chimic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite