Dan Nica, noul ministru al Comunicaţiilor: Poşta va fi restructurată şi privatizată până la finele anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Privatizarea Poştei Române se va încheia la finele acestui an, prin atragerea unui investitor, proces care va fi însoţit de restructurarea profundă a activităţii, pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare, a declarat ministrul desemnat pentru Comunicaţii, Dan Nica.

"Situaţia financiară a Poştei este una foarte preocupantă. Din informaţiile pe care le am, operatorul poştal are circa 100 de directori. Prin restructurare vor mai rămâne cel mult zece. De asemenea, aproximativ 300 de angajaţi TESA al Poştei Române ar trebui să plece, pentru că personalul este excedentar", a spus Nica.

El a adăugat că prin restructurarea companiei, care va începe la finele lunii mai, se urmăreşte îmbunătăţirea situaţiei financiare a Poştei, care în ultimii ani a înregistrat pierderi şi a acumulat datorii către diverse bugete ale statului.

"Fără restructurare şi management privat, niciun investitor străin nu va fi interesat de intrarea în acţionariatul Poştei", a spus ministrul desemnat pentru Comunicaţii.

El a adăugat că este "inadmisibil" ca ministere şi alte instituţii ale statului să încheie contracte pentru a beneficia de servicii poştale asupra cărora Poşta Română are drept exclusiv până la 31 decembrie 2012.

Nica a primit, luni, votul comisiilor reunite din Parlament pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, cu 21 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Prezent la audieri, Matei Radu Brătianu, deputat PSD, a afirmat că, pe lângă datoriile acumulate şi pierderile înregistrate în ultimii ani, Poşta Română a pierdut şi procesul prin care a contestat amenda aplicată de Consiliul Concurenţei.

În decembrie 2010, Consiliul Concurenţei a anunţat că a amendat Poşta Română cu 103,3 milioane lei (24,06 milioane euro), reprezentând 7,2% din cifra de afaceri realizată în 2009, pentru abuz de poziţie dominantă.

"Apărătorul companiei, firma de avocatură a lui Valeriu Stoica, nu s-a prezentat la proces pentru că nu a primit citaţia. Este incalificabil ce s-a întâmplat", a spus Brătianu.

El a spus că operatorul poştal are datorii de 85 milioane de lei, acumulate în ultimii trei ani şi reeşalonate, care dacă nu se achită până în iunie se blochează conturile companiei.

"De la începtul anului, Poşta a mai acumulat datorii în sumă de aproximativ 40 milioane de lei din TVA şi penalităţi. De asemenea, şi datoriile de 85 milioane de lei provin tot din neplata TVA şi penalităţi", a spus Brătianu.

Poşta Română este unul dintre cei mai mari angajatori, cu aproximativ 35.000 de salariaţi.

Compania Română este controlată de Ministerul Comunicaţiilor, care deţine 75% din acţiuni, restul titlurilor fiind în posesia Fondului Proprietatea. În 2011, operatorul a consemnat pierderi de 68 milioane de lei, din care 30 milioane de lei reprezintă provizioane pentru diverse litigii, potrivit datelor prezentate de ministrul demis al Comunicaţiilor, Răzvan Mustea.

Nica este deputat al Partidului Social Democrat şi a mai condus Ministerul Comunicaţiilor în perioada 2000-2004, în Guvernul condus de Adrian Năstase. De asemenea, el a fost ministru al Administraţiei şi Internelor, în perioada 2008-2009.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite