Dăianu: Se discută în ministerele de Finanţe de ieşirea Greciei din zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de economie Daniel Dăianu a declarat că, deşi nu se recunoaşte public, în ministerele de Finanţe din Europa, dar şi în băncile centrale se discută şi se fac scenarii pentru ieşirea Greciei din zona euro.

"Banii cei mai mulţi se fac din speculatii. Unii spun ca nu sunt speculatori, ci hedge fonduri. Să fim serioşi! Traderii din asta îşi câstigă banii. Ei îşi doresc volatilitate, nu trebuie să ne facem iluzii", a declarat Dăianu.

El a mai spus că este în dezacord cu faptul că starea Eurozonei nu este la fel de dificilă ca cea a Statelor Unite.

"Se ignoră o realitate dramatica. Politicile şi aranjamentele instituţionale diferă. SUA are o Trezorerie comună, UE nu are. În SUA există transferuri  fiscale, ceea ce în Uniunea Europaenă se refuză. Această diferenţă arată de ce Statele Unite au o altă capacitate de a rezista în faţa crizei", a mai spus Daianu.

Dăianu consideră că este un fals clişeu potrivit căruia asistăm la o ciză a datoriilor.

"Datoriile suverane acoperă o criză a datoriilor private. Şi o criză a euro, degeaba spun unii ca euro este puternic.Nu se recunoaşte public, dar eu vă spun că în ministerele de Finanţe, în băncile centrale se discută şi se fac scenarii legate de ieşirea Greciei din zona euro", a mai spus economistul.

"Cine vorbeşte acum în numele Europei? Un comisar european spune ceva, după care un oficial al BCE îl contrazice. SUA a avut un singur om cand a făcut reforme importante", a adăugat Dăianu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite