Dăianu: Faptul că România nu este în zona euro este un atu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoria publică redusă, capacitatea de ajustare fiscală şi propriul curs de schimb sunt plusurile României în contextul actual, a declarat profesorul de economie Daniel Dăianu.

"Avem o datorie publică mică, dar care a crescut foarte mult şi nu suntem în zona euro, ceea ce este un atu. Eu nu consider că este raiul pe pământ dacă suntem în zona euro, aşa cum cred alţii. Dacă nu eşti pregătit, eşti mort", a spus Dăianu.

El a subliniat că avansul mare al datoriei publice şi gradul redus de absorbţie a fondurilor europene sunt principalele probleme ale economiei româneşti.

Economistul consideră că BNR ar trebui să încerce să reducă dobânda de politică monetară, având în vedere scăderea abruptă a ratei inflaţiei. Dăianu a adăugat că ar trebui crescute veniturile bugetare, iar una dintre metode ar fi taxarea ridicată a pământului. "Terenurile trebuie să fie utilizate la maxim, trebuie mizat pe potenţialul agricol", a explicat Dăianu.

O altă măsură pentru revenirea creşterii economice ar fi, în opinia lui Dăianu, extinderea relaţiilor comerciale cu statele din afara zonei euro. Dăianu a mai spus că România trebuie să mizeze pe atragerea de fonduri europene.

Economistul se aşteaptă ca ţara noatră să aibă o o creştere de 2,5% anul viitor, însă evoluţia depinde de ceea ce se întâmplă în Europa. "Dacă zona euro intră în recesiune, România va avea în 2012 o creştere de aproximativ 1%, nu avem cum să ne decuplăm", a explicat Dăianu.

El estimează că rata inflaţiei va fi de 3,4 -3,8% dacă nu va exista o depreciere totală a leului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite