Dafora extinde sistemul de alimentare cu energie termică geotermală din oraşul Beiuş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transgex, companie din grupul Dafora care activează în domeniul producerii de energie geotermală, a demarat lucrările de extindere şi modernizare a sistemului de încălzire cu apă geotermală din municipiul Beiuş, judeţul Bihor, se arată într-un comunicat al companiei.

Contractul areo valoare de circa 14 milioane lei şi se va derula pe o perioada de 18 luni.

Proiectul „Beiuş, oraş geotermal" este finanţat din fonduri europene, accesate prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice" - domeniul de intervenţie privind valorificarea resurselor energetice regenerabile pentru producerea de energie.

Energie termică mai ieftină

„Acest lucru generează pe de o parte exploatarea corespunzatoare a resursei de apă geotermală cu impact pozitiv asupra mediului, precum şi o protecţie socială a populaţiei şi o scădere a costurilor energiei termice", precizează reprezentanţii companiei.

Transgex este cea mai mare companie din ţară care are ca obiect principal de activitate prospectarea, explorarea şi exploatarea de zăcămintele de ape geotermale. Compania are în administrare 48 de sonde, din care 24 sunt puse în producţie, în 17 perimetre.

Omul de afaceri Gheorghe Călburean, care controlează grupul Dafora, declara într-o conferinţă de presă organizată în noiembrie 2009 că şi-a propus să-şi extindă activităţile din domeniul energiei geotermale, pe care le derulează prin firma Transgex.

„Avem licenţe pentru exploatarea apelor geotermale care reprezintă 50% din piaţă, situate în vestul ţării, şi vrem să achiziţionăm şi alte licenţe. Oraşul Beiuş este alimentat cu căldură asigurată de noi şi suntem în discuţii cu administraţia din Oradea ca energia geotermală să fie principala sursă de apă caldă şi încălzire pentru acest oraş", a spus Călburean.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite