Cioloş vrea cât mai multe produse româneşti ca Magiunul de Topoloveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, susţine că autorităţile şi producătorii români ar trebui să fie mai activi pentru înregistrarea unui număr cât mai mare de produse tradiţionale cu protecţie la nivel European.

El a atras atenţia că în acest moment, România are doar Magiunul de Tolopoveni înregistrat.

"Este momentul să accelerăm puţin lucrurile şi să ne pregătim în următoarele luni să ajutăm fiecare de unde suntem, să oferim tot sprijinul nostru pentru înregistrarea unui număr cât mai mare de produse tradiţionale", a declarat, vineri, Dacian Cioloş, după întâlnirea cu producătorii de produse tradiţionale de la Ministerul Agriculturii.

Acesta consideră că lipsa informării a fost una dintre cauzele înregistrării unui singur produs tradiţional cu protecţie la nivel european.
Cioloş a spus că a propus Ministerului Agriculturii să pregătească o echipă în acest domeniu, căreia i se va acorda ajutor de la Bruxelles cu o altă echipă ce cunoaşte bine legislaţia europeană.

El a spus că procedura prin care producătorii trebuie să pregătească dosarele nu este complicată. De asemenea, el a atras atenţia că un astfel de demers nu duce la înregistrarea unui singur produs, ci a mai multor mărfuri din acea regiune.
"Fiecare are impresia că protecţia va fi numai a lui, dar caracteristica unei indicaţii geografice sau de origine este o proprietate publică, pentru toţi cei dintr-o regiune sau din zona respectivă care respectă o reţetă în realizarea produselor. Dacă fiecare încearcă să lupte împotriva celuilalt, în loc să acţioneze împreună ca să protejeze produsul respectiv, se pierde timp şi energie şi rezultatul este acelaşi", a adăugat comisarul european.

Dacian Cioloş a precizat că sistemul de înregistrare a produselor tradiţionale din România este prea flexibil şi fără o procedură de control riguroasă, ceea ce a permis înregistrarea la nivel naţional a unui număr de peste 2.500 de produse tradiţionale, deşi numai unul singur a obţinut şi protecţia europeană.

Dacian Cioloş intenţionează ca după anul 2014 sumele alocate la nivelul UE pentru promovarea produselor agroalimentare europene pe pieţele internaţionale să fie de câteva sute de milioane de euro faţă de suma actuală, de 53 de milioane de euro.

"Vreau să creştem din 2014 bugetul actual de 53 milioane de euro pentru promovarea produselor agroalimentare europene pe pieţele internaţionale la câteva sute de milioane de euro ca să putem promova inclusiv produsele tradiţioanale. În prezent, România are o parte din acest buget pentru producătorii de vinuri care au programe de promovare a vinurilor româneşti", a mai spus oficialul european.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite