Cioloş, despre educaţia în agricultură: „Un tractorist din zilele noastre lucrează aproape pe o navă spaţială”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, susţine că valorificarea potențialului agricol din România nu se poate face fără curaj în reformarea sistemului de învățământ agricol.

"Valorificarea potenţialului agricol din România, pe termen mediu şi lung, nu se poate face fără curaj în reformarea sistemului de învăţământ agricol, aici la Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi la Ministerul Agriculturii. Cred că ambele ministere şi profesia agricolă, în general, au interesul să împingă şi să susţină această reformă, pentru ca performanţa făcută de români să fie realizată şi în România, nu doar în afara ţării", a declarat comisarul european pentru Agricultură.

Cioloş s-a aflat vineri în România şi s-a întâlnit cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Dacian Cioloş a subliniat că întâlnirea cu Daniel Funeriu a vizat, în primul rând, punerea în temă cu privire la perspectivele viitoarei politici agricole comune la nivelul UE, care va finanţa cercetarea aplicată, inovarea, formarea profesională şi încurajarea tinerilor să lucreze în agricultură şi să-şi dezvolte afaceri proprii în acest domeniu. El a spus că aceste instrumente financiare vor fi şi la dispoziţia României, dar nu vor putea fi puse în practică dacă agricultorii nu vor fi pregătiţi profesional.

Despre starea în care se află la ora actuală unele institute de cercetare agricolă din România, cum sunt cele de la Băneasa şi Vidra, comisarul european a atras atenţia că este nevoie de o revizuire a modului de lucru şi a dispozitivului de susţinere financiară. El a subliniat însă paradoxul că agricultorii români fac contracte cu institute de cercetare din alte ţări.

Pe de altă parte, el a spus că "este nevoie de licee mai bine ancorate în realitatea practică, în realitatea productivă", răspunzând unei întrebări a presei care solicita opinia comisarului european dacă ar fi nevoie de mai multe licee agricole în România.

Cioloş a mai adăugat că în cadrul discuţiilor purtate cu ministrul Funeriu s-a pus şi problema muncitorilor şi a tehnicienilor agricoli calificaţi. "Dacă ne gândim la un mecanizator agricol, la un tractorist, avem o anumită imagine despre ce înseamnă un tractorist de acum 20-30 de ani. Astăzi un tractorist lucrează aproape pe o navă cosmică. Când intri într-un tractor modern care lucrează sute de hectare pe zi fără probleme realizezi că e nevoie de o altă formare profesională decât acum 20-30 de ani", a mai spus comisarul european pentru Agricultură.

Dacian Cioloş a completat că în vizitele efectuate în alte state din Uniunea Europeană a putut vedea tineri din România care, într-un sistem de învăţământ reformat şi performant, se descurcă foarte bine. "Şi îşi găsesc loc de muncă şi acolo, şi acasă, şi inclusiv la Bruxelles. De ce n-am putea face acest lucru acasă, pentru că noi tot vorbim de valorificarea potenţialului economic din România şi mă refer mai ales la potenţialul agricol", a mai declarat comisarul european pentru Agricultură.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite