Dacă nu a fost primită în Nabucco, Franţa s-a aliat cu ruşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul francez de stat GDF Suez a semnat ieri un memorandum cu Gazprom potrivit căruia va prelua o participaţie de 9% din proiectul conductei Nord Stream, care va duce gaze ruseşti în Germania pe sub Marea Baltică, potrivit unui comunicat al companiei franceze.

Memorandumul a fost semnat în prezenţa preşedinţilor Dmitry Medvedev şi Nicholas Sarkozy, cu ocazia unei vizite la Paris a liderului rus.

Decizia GDF Suez de a se alătura proiectului ruso-german vine la câteva luni după ce o altă mare companie franceză de stat, Electricite de France (EDF) a semnat un parteneriat similar cu Gazprom pentru a se alătura South Stream, unde va primi o participaţie de 10%.

În 2007-2008, GDF a candidat alături de nemţii de la RWE pentru poziţia de cel de-al şaselea acţionar al consorţiului care dezvoltă gazoductul Nabucco, însă a pierdut această cursă din cauza opoziţiei Turciei.

La începutul anului 2008, în cadrul unui forum de afaceri româno-francez, preşedintele Traian Băsescu spunea că România este gata să cedeze Franţei o parte din participaţia sa la proietul Nabucco de 16,6%, în cazul în care Turcia continuă să se opună includerii în proiect a Hexagonului.

Între timp, animozităţile dintre Franţa şi Turcia s-au temperat, iar Istanbulul şi-a schimbat atitudinea faţă de participarea companiei franceze la proiectul gazoductului european.

Însă, între timp, francezii s-au orietat spre alte proiecte prin care îşi pot aduce gaze, iar plusul financiar care ar fi putut fi adus conductei Nabucco este acum în conturile South Stream şi Nord Stream.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite