Dacă Europa a ieşit din criză, de ce se mai împrumută?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recenta creşterea economică nu este de ajuns pentru finanţarea statele europene. Guvernele speră să obţină 80 de miliarde de euro prin emisiuni de titluri de stat în septembrie, sumă dublă faţă de cea atrasă în august.

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a revizuit în creştere prognoza privind creşterea economică a Uniunii Europene din acest an de la 1% la 1,6%, semnalând relansarea industrială şi înlăturând posibilitatea de a cădea într-o nouă etapă a crizei.

Veştile bune sunt însă contrazise de intenţia multor state europene de a se împrumuta tot mai mult. Suma pe care ţările din UE vor să o obţină prin vânzarea de obligaţiuni guvernamentale în septembrie se ridică la 80 de miliarde de euro, în timp ce în august suma obţinută în acest fel a fost de 43 de miliarde de euro.

Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, a declarat pentru publicaţia franceză „Le Figaro", că nu există riscul unei recesiuni în formă de „W", care presupune că avansul economic va fi urmat de o nouă contracţie. Acesta şi-a argumentat opinia prin încrederea că creşterea înregistrată în zona euro în cel de-al doilea trimestru al acestui an este una sustenabilă.

Însă realitatea din pieţe susţine contrariul. Wolfgang Münchau, analist financiar specializat pe zona euro de la „FinancialTimes", susţine
că este probabil ca mai multe state din zona euro, aşa-numitele state „periferice", să nu-şi poată rambursa datoriile, bazându-se pe tendinţa acestora de a cauta finanţări prin emisiunile de titluri guvernamentale.

Mai mult, acesta arată că uşurinţa cu care statele europene se împrumută în acest fel nu reprezintă neapărat un success, iar asta pe fondul diferenţei dintre randamentele oferite de Germania şi cele oferite de statele cu dificultăţi. Astfel, statul german, considerat motorul de creştere economică al Europei, a obţinut, luna trecută, randamentul-record de 2,37% pentru obligaţiunile cu o scadenţă de zece ani. La polul opus, state precum Irlanda, Portugalia, Spania şi Grecia sunt nevoite să accepte randamente cu cel puţin 3,4 puncte procentuale mai mari pentru a atrage investitorii.

„Încă nu cred că investitorii sunt dispuşi să cumpere obligaţiuni din statele periferice", a declarat Padhraic Garvey, strateg-şef la ING Financial Markets. Cu toate acestea, Spania speră că va obţine luna aceasta şapte miliarde de euro, dublu faţă de suma atrasă în august.
Şi Cehia şi-a îndreptat atenţia către pieţele de capital pentru a se finanţa, oferind ieri, pentru prima dată din aprilie 2009, obligaţiuni denominate în euro. La fel, Ucraina a anunţat că vrea să emită titluri în euro, dar numai în cazul în care poate obţine un randament mai mic de 7%.

SUA, ÎNCĂ ÎN PERICOL

Recesiunea cu care s-a confruntat SUA, încheiată oficial la începutul acestui an, încă mai pune probleme economiei americane.
Nouriel Roubini, reputatul economist care a prezis criza economică globală, a declarat că „există şanse de 40% ca SUA să intre iar în recesiune".Primul care va fi afectat va fi sectorul bancar, ca şi în cazul crizei izbucnite în 2008. Astfel, Roubini susţine că jumătate dintre băncile americane vor intra în colaps, chiar şi în cazul în care SUA reuşeşte să evite recesiunea. 

“Am declarat de mai multe ori că nu prevăd o nouă recesiune în Europa, iar ultimele rezultate confirmă acest lucru."
Jean-Claude Trichet
preşedintele BCE

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite