Curtea de Justiţie europeană a respins contestaţia intentată împotriva legislaţiei tarifelor în roaming

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins marţi o acţiune în instanţă intentată de Vodafone, O2 (Telefonica), T-Mobile (Deutsche Telekom) şi Orange (France Telecom) împotriva unei legi care vizează reducerea preţurilor comunicaţiilor în roaming cu până la 70% în interiorul UE, potrivit Mediafax.

Reglementările privind tarifele în roaming, introduse în anul 2007, au fost considerate o victorie semnificativă pentru autorităţile europene, transmite Reuters.
Oficialii Comisiei Europene au declarat că doresc să pună capăt "şocului facturii" resimţit de turiştii şi călătorii din UE atunci când revin acasă şi trebuie să plătească tarifele uriaşe pentru apelurile efectuate în străinătate.


Vodafone, O2, T-Mobile şi Orange, cei mai mari operatori de servicii de telecomunicaţii din UE, au contestat în 2007 legislaţia la Înalta Curte din Marea Britanie.
Ulterior, instanţa britanică a consultat Curtea Europeană de Justiţie, instituţie afiliată Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cea mai înaltă instanţă a UE, dacă plafoanele instituite de autorităţi pe tarifele de roaming sunt fundamentate legal.


"Comunitatea are dreptul de a impune plafoane pe tarifele cerute de operatorii de telefonie mobilă pentru apelurile în roaming, în interesul pieţei interne", se arată în decizia Curţii Europene de Justiţie, care respectă astfel opinia înaintată în luna octombrie a anului trecut de un consilier al instanţei.


Instituţia subliniază că stabilirea unor tarife maxime de retail poate fi adecvată şi chair necesară pentru a proteja consumatorii. Comisia Europeană estima că tariful mediu retail pentru un apel în roaming era, înainte de adoptarea legislaţiei, de peste cinci ori mai mare decât costul real al furnizării serviciului la nivel wholesale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite