UPDATE Curtea Europeană a demarat cinci investigaţii care vizează „băieţii deştepţi“ din energie şi Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul Uniunii Europene a iniţiat cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat, Comisia arătând că sunt indicii că statul a influenţat compania să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale.

"Comisia Europeană a iniţiat cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica, producătorul român de hidroenergie controlat de stat, a achiziţionat sau a vândut energie electrică la tarife preferenţiale mai multor comercianţi de energie electrică, clienţi industriali şi producători de energie, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de funcţionare, prin creşterea veniturilor acestora sau printr-o combinaţie a celor două elemente, astfel încălcând normele UE în materie de ajutoare de stat“, se arată într-un comunicat al CE.

„Există indicii potrivit cărora statul ar fi influenţat deciziile de a încheia aceste contracte în condiţiile date", continuă documentul.

Comisia doreşte să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii vânzând acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei.

"Subvenţiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de funcţionare ale întreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurenţei tot atât de semnificativ ca şi cel provocat de subvenţiile directe. Trebuie să verificăm dacă tarifele preferenţiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clienţii care au beneficiat de acestea în comparaţie cu concurenţii lor de pe piața internă", a declarat în comunicat vicepreşedintele CE, Joaquin Almunia.

În decembrie 2009 și decembrie 2010, în urma licitațiilor publice de pe piața angro de energie electrică a României, OPCOM, Hidroelectrica a încheiat două contracte bilaterale cu producătorul siderurgic ArcelorMittal, fiecare contract având ca obiect furnizarea a 1,75 TWh de energie electrică pe an, la prețuri care par să se situeze sub nivelul pieței.

ALRO Slatina are în derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrică pe an la un preț foarte apropiat de costul de producție al Hidroelectrica, preț care urmează a fi indexat anual pe baza cotației aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).

Contractele între Hidroelectrica și opt comercianți de energie electrică, unele contracte datând din 2004, precum și contractele între Hidroelectrica și doi producători industriali au fost încheiate la prețuri care par a fi sub nivelul prețului practicat pe piață. Pe de altă parte, în contractele încheiate cu doi producători de energie termică, Hidroelectrica a cumpărat energie electrică la prețuri care par a fi mai ridicate decât prețurile practicate pe piață.

Așadar, prin furnizarea de fonduri care pot fi atribuite în definitiv statului, toate aceste contracte par să fi fost, în mare măsură, în avantajul întreprinderilor selectate, în timp ce concurenții au trebuit să plătească prețurile practicate pe piață.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite