Cursul nu poate salva exporturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu are o competitivitate bazată pe inovaţie, iar majoritatea companiilor nu au activitate internaţională, a declarat ieri şeful ING Bank, Mişu Negriţoiu, la un eveniment organizat de BNR.

El a adăugat că firmele străine au depăşit mult mai bine criza decât cele româneşti, fiindcă au o strategie pe termen lung. „La noi nu se crează produse. În indistria textilă până şi tiparele sunt trimise din afară. IMM-urile româneşti trebuie să-şi formeze un model de producţie naţională", a spus Negriţoiu.

Concluzia desprinsă în urma evenimentului arată că banca centrală nu poate rezolva problemele exportatorilor. „IMM-urile româneşti au rămas la nivelul elevului care, din cartea de geografie, ştie că suntem o ţară bogată, cu de toate: munţi, dealuri, câmpii, mare, petrol etc. Dar astea nu se mai cumpără", a adăugat şeful ING.

La rândul său, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (foto), a declarat că problema Europei este diferenţa de competitivitate între Nord şi Sud. El a precizat că deprecierea monedei naţionale, chiar dacă poate susţine temporar competitivitatea externă, poate duce la inflaţie.

„Dacă n-ai un curs de echilibru şi ai intrat în Uniunea Monetară s-ar putea să ai probleme", a spus guvernatorul. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite