Cursul de schimb al leului, la acelaşi nivel cu cel din iunie 2002

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă tendinţa de apreciere va continua pe termen scurt, până la finalul anului, moneda naţională riscă să se deprecieze chiar şi cu 10%. După cinci ani, cursul de schimb al

Chiar dacă tendinţa de apreciere va continua pe termen scurt, până la finalul anului, moneda naţională riscă să se deprecieze chiar şi cu 10%.

După cinci ani, cursul de schimb al monedei naţionale este la acelaşi nivel. Ieri, Banca Naţională a raportat o rată de schimb de 3,134 lei/euro, nivel ce nu a mai fost înregistrat de la începutul lunii iunie 2002.

Peste şapte procente a câştigat, numai de la începutul anului, moneda naţională comparativ cu euro. Iar tendinţa ar putea continua în perioada imediat următoare. Motivele sunt multiple. În primul rând, jucătorii din piaţa valutară spun că principala cauză care a dus, ieri, la scăderea cu circa un procent a cursului de schimb ţine de nevoia de lichiditate a băncilor. Astfel, pentru a obţine fonduri în lei, instituţiile de credit au vândut valută. În plus, de această mişcare au profitat şi investitorii străini care mizează pe aprecierea monedei naţionale. Mai mult, mişcarea de apreciere a fost una regională, atât zlotul polonez, cât şi coroană cehească înregistrând scăderi ale ratelor de schimb faţă de euro.

Nu în ultimul rând, aprecierea monedei naţionale pe perioada de vară se bazează şi pe intrările de valută ale românilor care trimit bani în ţară.

Totuşi, nu trebuie ignorat faptul că tendinţa de scădere a cursului valutar s-ar putea inversa. Spre exemplu, cele mai pesimiste aşteptări indică un posibil curs de 3,45 lei/euro la finalul anului curent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite