Cursul euro/leu, cel mai riscant din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volatilitatea înregistrată de moneda autohtonă în raport cu cea europeană o depăşeşte pe cea a zlotului polonez sau a forintului ungar Fluctuaţiile mari ale monedei naţionale în

Volatilitatea înregistrată de moneda autohtonă în raport cu cea europeană o depăşeşte pe cea a zlotului polonez sau a forintului ungar

Fluctuaţiile mari ale monedei naţionale în raport cu euro ar putea determina ca efectele unor posibile turbulenţe să fie resimţite mai puternic la noi decât în alte ţări din regiune.

Evoluţia raportului de schimb euro/leu, înregistrată de la începutul anului trecut şi până în prezent, pare a fi cea mai năbădăioasă, comparativ cu cele ale statelor din regiune. Volatilitatea mare a cursului de schimb, volumul redus al pieţei, dar şi maturităţile scurte ale operaţiunilor valutare sunt factori care ar putea amplifica efectele unor posibile turbulenţe, potrivit aprecierilor BNR.

Volatilitatea ridicată a fost cuvântul de ordine pe piaţa valutară românească în 2007. Astfel, cursul de schimb din România s-a menţinut pe tot parcursul lui 2007 în banda superioară de variaţie a volatilităţilor de pe pieţele regionale.

Aderarea la UE a supraapreciat leul

Aprecierea cursului de schimb indusă de aderarea României la Uniunea Europeană a fost cea mai mare dintre cele înregistrate de celelalte valute din regiune. Astfel, în perioada pre şi postaderare, raportul euro/leu a acumulat o apreciere de 11,6%, peste nivelul înregistrat de zlotul polonez (10,9%) sau forintul ungar (7%).

"Totuşi, este posibil să fi fost o supraapreciere care s-a remediat începând cu a doua jumătate a anului 2007", apreciază banca centrală. Astfel, din august 2007 şi până în martie 2008, leul s-a depreciat cu 18% în raport cu euro.

În plus, piaţa valutară autohtonă are cel mai mic volum comparativ cu zlotul polonez, lira turcească sau forintul ungar. Acest lucru ar putea amplifica efectul de contagiune şi ar putea genera cele mai mari oscilaţii în condiţiile modificării percepţiei la risc.

Lichiditate dublată

Deşi lichiditatea pieţei valutare s-a dublat în intervalul ianuarie 2007 - martie 2008, volumele tranzacţionate în România rămân la niveluri foarte reduse. În timp ce pieţele vecine se laudă cu volume însemnate, la noi au loc tranzacţii zilnice de doar 1,58 miliarde euro. La toate acestea se adaugă faptul că maturitatea operaţiunilor valutare este covârşitoare pe termen foarte scurt.

Mai exact, 81% dintre operaţiunile de pe piaţa românească sunt pe termen scurt, faţă de 77% în Polonia sau Ungaria şi 58% în Turcia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite