Cursul şi bursa, bulversate de ştirile crizei externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele turbulenţelor globale se resimt tot mai acut pe piaţa autohtonă Criza financiară care s-a abătut asupra pieţelor din întreaga lume în urmă cu mai bine de un an a intrat, în

Efectele turbulenţelor globale se resimt tot mai acut pe piaţa autohtonă

Criza financiară care s-a abătut asupra pieţelor din întreaga lume în urmă cu mai bine de un an a intrat, în momentul de faţă, într-o nouă etapă, mult mai agresivă.

Cursul de schimb şi Bursa de Valori s-au dovedit a fi mai vulnerabile ca niciodată în ultimele şedinţe. Veştile proaste de pe pieţele externe continuă să erodeze puterea de cumpărare a leului în raport cu moneda europeană.

Leul, tot mai slab

După o săptămână de oscilaţii în ton cu ştirile venite din exterior, cursul de schimb s-a depreciat, ieri, cu 5,09 bani faţă de ziua precedentă, până la un nivel de 3,6897 lei/euro. Banca Naţională a României a anunţat un curs de schimb superior celui de ieri în data de 9 mai, când rata calculată s-a situat la 3,6952 lei/euro. "Factorii deprecierii sunt legaţi de sentimentul de pe pieţele internaţionale.

Aversiunea faţă de risc este foarte mare având în vedere că suntem o piaţă emergentă", ne-a explicat Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank. În plus, acesta a menţionat că leul este mai afectat decât celelalte monede din regiune, întrucât fundamentele economiei româneşti sunt mai slabe, făcând referire la nivelul ridicat al deficitului de cont curent.

Cursul nu va depăşi 3,8 lei/euro

Pe de altă parte, Nicolaie Chidesciuc, economistul-şef al ING Bank, consideră că slăbirea de ieri a monedei naţionale a fost determinată şi de scăderea dobânzilor de pe piaţa monetară.

În următoarea perioadă, evoluţia cursului de schimb va depinde de "mersul lucrurilor" pe pieţele financiare externe. "Sunt presiuni foarte puternice de depreciere a leului, dar şi a celorlalte monede din regiune, având în vedere ceea ce se petrece pe pieţele din SUA. Mă aştept în continuare la o creştere a cursului euro/leu", este de părere economistul-şef al ING Bank.

Totuşi, acesta consideră că nu se va depăşi pragul de 3,8 lei/euro, întrucât, aşa cum s-a întâmplat şi la începutul anului, Banca Naţională va interveni şi nu va permite acest lucru.

Odată cu temperarea sentimentului de frică al investitorilor, Chidesciuc spune că se vor înregista corecţii pe curs, iar spre finele anului se aşteaptă ca euro să ajungă la 3,6 lei. Pe de altă parte, Ionuţ Dumitru spune că este foarte greu de făcut o previziune asupra cursului de schimb atât timp cât vorbim de situaţii excepţionale.

Volatilitate ridicată pe piaţa de capital

Bursa de la Bucureşti a stat, în ultimele şedinţe, sub semnul panicii care a declanşat o volatilitate ridicată în special pe cursul emitenţilor din sectorul financiar. Cele mai afectate au fost titlurile BRD Groupe Societe Generale, care, numai de la începutul acestei săptămâni, s-au ieftinit cu 24,68%, pe fondul retragerilor masive ale investitorilor. În luna septembrie, segmentul societăţilor de investiţii financiare (SIF) a pierdut nu mai puţin de 22,23%.

"Toţi cei interesaţi de evoluţiile pieţei de capital cred că ar trebui să conştientizeze faptul că pe termen mediu şi lung bursele nu au o viaţă proprie, ruptă de realităţile economiei sau sistemului financiar în cadrul cărora funcţionează", atrage atenţia Stere Farmache, CEO BVB.

Ultima şedinţă bursieră a dovedit din plin faptul că piaţa reacţionează emoţional, amplificând ştirile din plan extern. Încă de la debut, indicele principal al BVB pierdea 4,5%, iar sectorul SIF-urilor se prăbuşea cu 8,45%.

Piaţa a reacţionat, la jumătatea şedinţei, temperându-şi scăderile, şi a preluat din mers informaţiile referitoare la intervenţia concertată a băncilor centrale pe pieţele financiare. Indicele general al bursei şi cel care monitorizează evoluţia celor mai lichide zece companii reveniseră la deprecieri de "numai" 2-3%, pentru ca finalul zilei să le readucă la deprecieri semnificative, de peste 7, în cazul SIF-urilor%.

Fără speranţă pe termen scurt

"Practic, pe plan intern nu putem decât să aşteptăm, întrucât totul este legat strict de ceea ce se petrece afară. Avem creştere economică, inflaţia pare sub control, emitenţii raportează profituri în urcare", susţine Rareş Nilaş, preşedintele BT Securities. Brokerii consideră că nu poate fi vorba de o revenire a pieţei până la sfârşitul acestui an. "În prima parte a lui 2009 mă aştept, cel mult, ca o parte din scăderile înregistrate în acest an să fie anulate", apreciază preşedintele BT Securities.

Chiar dacă deprecierile zilnice de peste 5% pentru indicii BVB au devenit obişnuinţă, oficialii operatorului de piaţă nu iau în calcul oprirea de la tranzacţionare.

Prognoze pesimiste

România rămâne una dintre cele mai vulnerabile ţări la turbulenţele financiare internaţionale, potrivit ultimei prognoze a specialiştilor de la Economist Intelligence Unit (EIU). România va avea un deficit de cont curent de peste 10% până în 2013.

Acesta va fi alimentat de creşterea economică şi, mai ales, de accelerarea consumului intern, se arată în cea ultima prognoză globală realizată de specialiştii EIU. În plus, pe măsură ce privatizările se vor termina, finanţarea prin fluxurile de investiţii străine directe va deveni din ce în ce mai dificilă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite