Curentul se va scumpi cu 3% în acest an şi cu 10% în 2012, după majorarea subvenţiilor pentru energia regenerabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorarea numărului de certificate verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă, precum şi cantitatea din ce în ce mai mare de electricitate verde care intră în sistem vor scumpi curentul pentru populaţie cu 2,5 - 3% în acest an şi cu 10% anul viitor, a declarat astăzi Zoltan Nagy-Bege, directorul Departamentului de Eficienţă Energetică în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Începând cu septembrie, producătorii de energie regenerabilă vor primi mai multe certificate verzi, după aplicarea noii legislaţiii din domeniu, moment în care preţul energie va creşte. Investitorii vând aceste certificate pe o piaţă specializată, iar furnizorii trebuie să le cumpere, dar transferă aceste costuri în tariful final plătit de toţi consumatorii.

Producătorii din sectorul eolian, unde se îndreaptă 90% din investiţiile în energia regenerabilă, vor primi două certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea, faţă de unul până acum.

Preţul unui certificat verde este între 27 şi 55 de euro, la care se adaugă preţul propriu-zis al energiei, de circa 45 de euro, ceea ce înseamnă că un MWh de energie eoliană este de trei ori mai scump decât energia clasică.

Curentul va continua să se scumpească pe măsură ce în sistem intră din ce în ce mai multă energie regenerabilă, iar maximum de preţ va fi atins în 2017, când electricitatea va costa cu 30% mai mult decât acum.

Bege a mai spus că, pe lângă impactul energiei regenerabile în preţul final, vor mai fi analizate şi alte elemente de cost pentru stabilirea tarifelor reglementate, cum ar fi tarifele de distribuţie sau de transport.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite