Curba de sacrificiu: 70.000 de concedieri in 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In 2006 si 2007, Romania va trece prin foc si para, datorita disponibilizarilor masive din sectoarele de stat - minerit, energetica, dar si din cel privat - petrol si gaze. Primele cifre arata

In 2006 si 2007, Romania va trece prin foc si para, datorita disponibilizarilor masive din sectoarele de stat - minerit, energetica, dar si din cel privat - petrol si gaze. Primele cifre arata disponibilizari de cel putin 40.000 de oameni, unii cu plati compensatorii, dar fara a lua in discutie textilele si pielaria, unde miscarile de personal sunt masive. Lor li se adauga cei 25.000 de angajati din industria mobilei, care vor fi disponibilizati anul viitor.
Scad subventiile in minerit, creste somajul
Mineritul va fi primul sector afectat. Reducerea subventiilor, conform angajamentelor cu UE, va duce la inchiderea multor mine neprofitabile si trimiterea oamenilor in somaj. "Socul maxim se va resimti in 2007", sustin surse guvernamentale. La randul sau, Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa, declara ca vor exista si disponibilizari conjuncturale. "Din chimie si siderurgie vor pleca 3.000 de oameni, din serviciile publice, peste 5.000, iar din sanatate si invatamant, circa 3.000. Aceste sectoare se vor reorganiza conform standardelor europene, dar implicit vor fi si trimiteri in somaj", sustine Bogdan Hossu. Pana acum nu s-a auzit de disponibilizari la Petrom sau Petromservice, dar incep si aici restrangerile de personal. Petromservice a anuntat deja disponibilizari de 5.000 de salariati in 2006, datorita restrangerii activitatii la Petrom. La randul sau, OMV va reevalua potentialul celor 16.000 de sonde si va hotari renuntarea la unele zacaminte epuizate. "Unele sonde scot 95 la suta apa si noroi si numai 4 la suta titei. Acestea nu-si acopera costurile si vor fi inchise. Automat, austriecii vor face si disponibilizarea multor sondori. Aceasta restrangere a numarului de sonde va afecta direct si activitatea Petromservice, acesteia disparandu-i o buna activitate de reparatii", ne-au declarat surse oficiale din Ministerul Economiei si Comertului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite